BAŞKANDAN; “BU KADAR DA YÜZSÜZLÜK OLMAZ” TEPKİSİ..!

Atikhisar Barajı Su Toplama Havzası’nda kalan bölgede altın ve gümüş madeni çıkarmayı planlayan firmanın, mahkeme kararına rağmen ikinci kez ÇED süreci başlatması tepkilere neden oldu. Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan; “Yargılanabiliriz ama hiç önemli değil. Çevre mücadelesinde yargılanmaktan onur duyarım” dedi…

BAŞKANDAN; “BU KADAR DA YÜZSÜZLÜK OLMAZ” TEPKİSİ..!
Yayınlama: 04.03.2022
3.221
A+
A-

Atikhisar Barajı Su Toplama Havzası’nda kalan bölgede altın ve gümüş madeni çıkarmayı planlayan firmanın, mahkeme kararına rağmen ikinci kez ÇED süreci başlatması tepkilere neden oldu. Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan; “Yargılanabiliriz ama hiç önemli değil. Çevre mücadelesinde yargılanmaktan onur duyarım” dedi.

 

Başkan Gökhan, mücadele edeceğiz ve suyumuzu koruyacağız şeklinde net mesaj verirken aynı zamanda 3’üncü ve 1’inci derecede arkeolojik sit alanı olan bölgenin ormanlarla kaplı olduğu hatırlatıldı.

 

Çanakkale merkeze bağlı Serçiler ve Terziler Köyleri yakınında Altın-Gümüş Madeni Açık Ocak İşletmesi Projesini hayata geçirmeyi planlayan ancak mahkeme engeline takılan Koza Altın İşletmeleri A.Ş. bir kez daha aynı bölge için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci başlattı. Söz konusu projeye ilişkin halkı bilgilendirerek görüş ve önerilerini almak amacıyla 30.03.2022 tarihinde halkın katılım toplantısı düzenleneceği duyuruldu.

 

Yaşanan gelişme başta çevreciler olmak üzere doğa ve suyun korunmasına yönelik verdiği mücadeleler ile tanınan Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ın tepkisini çekti. Çünkü gerçekleştirilmek istenen altın-gümüş madeni projesi, Atikhisar Barajı Su Toplama Havzası’nda kalmakla birlikte çoğunluğu orman olan bölgede 3’üncü ve 1’inci derecede arkeolojik sit alanı bulunuyor.

 

“ÇEVRE TECAVÜZLERİ BİTMİYOR…”

 

Çevre tecavüzleri bitmiyor diyerek Çanakkale Belediye Meclisi toplantısında konuyu gündeme getiren Belediye Başkanı Ülgür Gökhan; “Terziler, Serçiler altın gümüş madeni projesinin ÇED raporu iptal edilmişti. Bu bölge neden önemli çünkü bizim su havzamıza 1600 metre mesafede. Doğu Biga Altın Madeninin sahası olan Kirazlı bize daha uzaktı. Geçen gittim oradaydım. Adamlar çayın içinde sondaja devam ediyorlar. ÇED iptal oldu ama ormanlar kesilmeye devam ediyor” dedi.

 

“BU KADAR YÜZSÜZLÜK OLMAZ…”

 

Birinci İdare mahkemesi tarafından ÇED raporunun iptal edildiğini hatırlatan Başkan Gökhan; “11 Şubat 2002 tarihinde yeni bir başvuru dosyası bakanlığın sitesinden duyuruldu. 30 Mart 2022 tarihinde halkın katılım toplantısı var. Burada değil orada. Şaşırtmaca var, aynı alan aynı mesafede aynı bölge. Şimdi oraya gideceğiz yine mücadele edeceğiz . İşimiz gücümüz mücadele ile geçiyor. Kirazlı ile ilgili hala yargılanıyoruz. Hiç önemli değil yargılanabiliriz. Çevre mücadelesinden yargılanmaktan onur duyarım. Mücadelemizi yapacağız, suyumuzu koruyacağız. Bu açık ve net. Ama bu kadar da yüzsüzlük olmaz” şeklinde konuştu.

 

10,2 MİLYON TON KAYAÇ ÇIKARTILACAK…

 

1880,92 hektar büyüklüğündeki ruhsat sahası içerisinde 50,29 hektar, 116,16 ruhsat alanı içerisinde ise 65,36 hektar olmak üzere, iki ayrı alanda toplam 115,65 hektarlık alanı kapsayan projede açık ocak işletmeciliği yöntemi uygulanacak. 25 ay süreceği öngörülen proje süresince toplam 300.000 ton altın cevheri çıkarılması ve 10,2 milyon ton ekonomik değeri olmayan kayaç çıkarılacağı hesaplanıyor.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş