BÜYÜK HAYAL KIRIKLIĞI

İhalesi yapılan 1915 Çanakkale Boğaz Köprüsü Projesinde, siyasiler tarafından defalarca açıklanan ve büyük heyecan yaratan raylı sistemin bulunmadığı ortaya çıktı…

BÜYÜK HAYAL KIRIKLIĞI
Yayınlama: 02.02.2017
11.481
A+
A-

Uzun yıllardır beklenen ve geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen ihale ile hayal olmaktan çıkıp gerçeğe dönüşen 1915 Çanakkale Köprüsünde gözden kaçan küçük bir detay büyük bir hayal kırıklığı yarattı. En üst devlet yöneticileri, siyasiler ve bürokratlar tarafından defalarca dile getirilen köprü üzerinde ki demiryolu projeye dahil edilmeyerek raylı sistemden vaz geçilirken bu defa Çanakkale için tren hayal oldu.

 

Bakan tarafından projeye sonradan dahil edilmişti…

 

Bilindiği gibi proje başlangıçta sadece lastik tekerlekli araçların geçebileceği bir köprü şeklinde tasarlandı. Daha sonra dönemin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan’ın talimatıyla, proje lastik tekerlekli araç ve demir yolunun üzerinden geçeceği köprü olarak değiştirildi. Çanakkale Boğaz Köprüsü üzerinde düşünülen Raylı Sistem ile Bandırma’dan başlayacak olan demiryolunun boğaz köprüsü ile Trakya’ya bağlanması ve bu hattın İstanbul’a kadar ulaşması planlanıyordu.

 

İlk kez CHP’li Karakaş gündeme getirdi…

 

Yapılan ihalenin üzerinden günler geçmesine rağmen bu eksiklik ilk defa Çanakkale Belediye Meclisi toplantısında CHP Gurup Başkanvekili Celal Karakaş tarafından dile getirildi. Çanakkale için çok önemli bir konuya değinmek istiyorum diyerek söze başlayan Karakaş; “ Boğaz Köprüsü ihalesi oldu, Çanakkale ve ülkemiz için hayırlı olsun. 1/100.000’lik planı benim inceleme fırsatım olmadı ama bir toplantıya başkanımızın yerine vekil olarak katılmıştım. Müsteşarında katıldığı bu toplantıda şöyle bir konuşma geçmişti. Dediler ki Bandırma’dan tren yolu gelecek Boğaz Köprüsünden karşıya geçecek ve oradan da İstanbul’a doğru giderek ring hattını izleyecek. Bunun üzerine Çanakkaleli bir yetkili burada Çanakkale yok diye uyardı. Bunun üzerine Çanakkale unutulmuş, onu da ekleriz dediler. Cümle aynen böyleydi. Tamam belki eklenebilir ve halledilebilir. Ama ihalede köprü üzerinde tren için ray yolu yok, ben görmedim siz gördünüz mü?” diye sordu ve şaşkınlığını dile getirdi.

 

Gözden kaçtı ve çok büyük bir ihmal…

 

Bu eksiklik Çanakkale için büyük yara olacak diyen Celal karakaş; “Teklif alındı, ihale yapıldı, fiyat açıklandı. Sonradan ekleyemez ve yapamazsınız. 1/100.000’lik planda tren yolu vardı. Lapseki’ye kadar tren yolu varsa unutulmuş olabilir, eklenir, uzatılır. Ama köprüde tren yolu yok. İstediğimiz kadar otoban yapalım İstanbul içine kara yolu ile girmek mümkün değil. 40-50 kilometre kala Silivri izasında araçlar yavaşlamaya başlıyor. Biz daha büyük otobanlar da yapsak köprüler de yapsak İstanbul’a kara yolu ile girmemiz mümkün değil. Bir şekilde tren yolu yapılması lazım. Çünkü güvenli ve konforlu. Fakat bu gözden kaçtı ve çok büyük bir ihmal. Çanakkale için büyük bir yara olacaktır. Artık bu iş geçti, bu saatten sonra köprüye tren yolu koyamazsınız. Ama en azından köprüden geçmese bile biz bu vesileyle tren yolunun önemli olduğunu, bir şekilde başlaması gerektiğini vurgulayalım. Buna iktidar partisinde ki arkadaşlarımızın daha büyük katkısı olacaktır. Biz İstanbul’a tren yolunu artık ülke gündemine almak zorundayız. Yani bunu sadece Çanakkale için değil İstanbul’u rahatlatmak içinde yapmak lazım. Zaten öyle söylemiyorlar mı bu köprü Çanakkale için değil İstanbul trafiğini rahatlatmak için lazım diye. Aynı şekilde tren yolu da sadece Çanakkale değil İstanbul içinde son derece önemlidir ve trafiği rahatlatacaktır” dedi. 

 

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş