ÇÖP İLE SAVAŞI TEKNOLOJİYLE KAZANIYORUZ..!

ÇÖP İLE SAVAŞI TEKNOLOJİYLE KAZANIYORUZ..!
Yayınlama: 14.12.2023
Düzenleme: 15.12.2023
1.089
A+
A-

Çanakkale Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğünce Sıfır Atık Yönetmeliği kriterlerine uygun olarak hizmete başlayan 1. Sınıf Atık Getirme Merkezinin işleyiş ve faaliyetleri hakkında bilgi vermek ve tesisin kullanılmasını teşvik etmek amacıyla Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ın katılımı ile merkez alanında etkinlik gerçekleştirildi…

 

Çanakkale Belediyesi 1. Sınıf Atık Getirme Merkezi’nde düzenlenen etkinliğe Başkan Gökhan’ın yanı sıra Belediye Başkan Yardımcıları M. İrfan Mutluay ve Özleyiş Çetin, birim müdürleri ile belediye personeli katıldı. Etkinlikte söz alarak merkezin işleyişine ilişkin bilgilendirmede bulunan Başkan Gökhan; “Bugün burada 1. Sınıf Atık Getirme Merkezi’nin faaliyete geçmesi dolayısı ile bir araya geldik. Sıfır Atık Yönetmeliği kapsamında kriterler yerine getirildi. Sıfır Atık Genel Belgesi almaya hak kazandık. Bu önemli bir belge. Bunu almak öyle kolay değil. Birçok prosedür var ve onları yerine getirmemiz gerekiyordu. Bunları tamamlayarak o belgeyi aldık. Burada 13 tane atık kodu var. Bu 13 kod, Çanakkale’de yaşayan vatandaşlarımızın geri dönüştürülebilir atıklarını atmak için atık günlerini kaçırdığı durumda, bu merkeze getirerek ücretsiz olarak o atıklardan kurtulmalarını sağlayacak. Bu atıklar hangileri? Ambalaj atıkları, atık elektrikli ve elektronik aletler, bitkisel yağ atıkları, atık piller, atık ilaçlar, tekstil atıkları ve ömrünü tamamlamış lastikler ve iri hacimli atıklar. Kentlilerimiz bu atıkları ücretsiz olarak buraya teslim edebilecekler. Tesisimiz, mesai saatleri içerisinde açık olacak. Buradan da ilgili EKAY projesi kapsamında geri dönüşüm ve kazanım sağlanarak lisanslı firmalara teslim edilecek” dedi.

 

 

ÇEVRE KONUSU GİDEREK ÖNEM KAZANIYOR…

 

Dünyadaki en büyük sorunlardan birinin de atık sorunu olduğunu vurgulayan Başkan Gökhan; “Avrupa Birliği Projesi’nin de bir şartını 2008 senesinde yerine getirmiştik. Burada teknik hizmetler kampüs alanı olmadan önce bu alan burada vardı. Fakat sonra oraya inşaat yapacağımız için onu kaldırdık ama taahhüt ettik, bunu yapacağız dedik. Malum küresel ısınma, iklim değişikliği, çevre diyoruz. Bunların en önemlilerinden bir tanesi de bu atıklardan ne şekilde yararlandığımız. Bunları toprağa gömmektense evlerimizde düzenli olarak ayrıştırıp toplama günlerinde araçlara vermek, verilemiyorsa buraya getirip buradan bertaraf edilmesini sağlamak. Bu konuda da bilinçli olmak lazım. Çevre konusu giderek önem kazanıyor. En büyük şikayetlerden biri çöp sorunu. Çöp sorununu yaratan aslında biziz. Çöp kendi kendine yürüyüp oralara gitmiyor. Ne oluyor? Biz atıyoruz. Düzensiz atıyoruz, zamanlara uymuyoruz, düzene uymuyoruz. Hatta sadece evdeki çöpümüzü değil, arabadaki çöpümüzü de sokağa atıyoruz. Çöp sorunu yaratan biziz. Bu bilince varmamız lazım” dedi.

 

 

KATI ATIKTA OLSUN, ATIK SUDA OLSUN EN SON TEKNOLOJİLERİ GETİRDİK…

 

Sıfır atık için çalışmaların sürdüğünü ifade eden Başkan Gökhan; “Sıfır atık biliyorsunuz bir ülke projesi. Sokaklarda sıfır atık olması için hep beraber çalışacağız. Gerçekten bu noktada başarılı işler yapıyoruz. Bu pek görünmüyor olabilir. Çanakkale’miz doğası itibariyle kolay çöp depolama alanı bulunabilecek bir il değil. Bir tarafı deniz, bir tarafı orman, bir tarafı milli park, bir tarafı tarım alanı. Böyle bir ortamda çöp depolama alanı yaratacaksınız. E ne yapacağız? Depolama alanımızın bir süresi var. 2048 yılına kadar. 49’da ne olacak? Yeni bir yer bulma şansı yok. Biga Ayvacık tarafındaki iki birlik yapamadı. Onun için bu iş öyle kolay bir iş değil. Ön hazırlık olsun diye şimdiden çalışmalarımızı yapıyoruz. Çanakkale’ye katı atıkta olsun, atık suda olsun en son teknolojileri getirdik. Müsilaj döneminde de bir tek bizim belediyemizde ileri teknoloji arıtma tesisi vardı. Hem de iki tane. Böyle başka bir belediye yok. Müsilajda en günahsız belediye bizdik. Bu projelerin hayata geçmesinde emeği olan bütün Başkan Yardımcılarımız, müdürlerimiz, mühendislerimiz ve çalışanlarımıza ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Umarım kentlilerimiz buradan faydalanır ve bu tesis kentimize faydalı olur” dedi.

 

Başkan Gökhan’ın konuşmasının ardından etkinliğe katılanlar evlerinden getirdikleri çeşitli atıkları merkezde bulunan geri dönüşüm konteynerlerine attı.

 

Vatandaşlar atık toplama programlarına uyamadıkları zaman dilimlerinde ambalaj atıkları, gelişigüzel atıklar, giyim/tekstil atıkları, ilaç atıkları, atık elektrikli ve elektronik eşyalar, bitkisel atık yağlar başta olmak üzere belirlenen 13 kod içerisinde yer alan atıklarını haftanın her günü mesai saatleri içinde 1. Sınıf Atık Getirme Merkezine getirerek, geri dönüşüme katkı sunabilirler.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş