DENİZLERİN KABUSU ÇANAKKALE’DE..!

Çanakkale Boğazı ve Marmara Denizinde görülen ve boyları 5 metreye kadar uzayan Pusula türü denizanalarının şirin görüntülerine sakın kanmayın. Her biri zehir deposu olan bu canlılar tahmin edemeyeceğiniz kadar tehlikeli. Uzmanlar ölüsüne dahi dokunmayın uyarısında bulunuyor…

DENİZLERİN KABUSU ÇANAKKALE’DE..!
Yayınlama: 12.04.2022
4.369
A+
A-

Çanakkale Boğazı ve Marmara Denizinde görülen ve boyları 5 metreye kadar uzayan Pusula türü denizanalarının şirin görüntülerine sakın kanmayın. Her biri zehir deposu olan bu canlılar tahmin edemeyeceğiniz kadar tehlikeli. Uzmanlar ölüsüne dahi dokunmayın uyarısında bulunuyor…

 

Yaklaşan yaz mevsimi ile birlikte tam deniz sezonunu açmaya hazırlanırken mavi suların kabusu geri döndü. Havaların ısınmasıyla birlikte Çanakkale Boğazı ve Marmara Denizinde farklı türlerde denizanaları görülmeye başlandı. Ancak aralarında kıyılarımızda daha önce de rastlanılan ve halk arasında Kahverengi Denizanası olarak bilinen Pusula denizanaları ailesine ait Latince isimleriyle “Chrysaora Hysoscella” ve “Chrysaora Mediterranea” türlerinin bulunması endişeleri arttırdı.

Zehirli olan bu tür ile kıyıda ölü durumda olsa dahi temastan kesinlikle kaçınılması gerektiği bildirilirken özellikle alerjiye yatkın kişilerde hayati tehlikelere yol açabileceği vurgulandı.

 

ALERJİYE YATKIN OLANLAR İÇİN HAYATİ RİSK TAŞIYOR…

 

Tehlikeli Pusula denizanalarına son zamanlarda özellikle Kepez sahillerinde, Gelibolu Yarımadası kıyılarında, eski ve yeni kordon civarlarında rastlanıyor.

Ömürleri yaklaşık 1 yıl olan ve tüm dünya denizlerinde bulunan ‘pusula denizanası’nın ilk olarak Akdeniz ve Ege Denizi’nde, 2000’li yıllardan itibaren de Marmara Denizi’nde yaygın olarak görüldüğü belirten yetkililer vatandaşları uyararak; “Küçük çocuklar, yaşlılar, kol, bacak, gövde, yüzün daha geniş bir alanın etkilendiği yaralanmalarda belirti ve bulgular daha şiddetli görülebilir. Ayrıca nadir olarak alerjiye yatkın bireylerde daha ciddi seyrederek ve hayatı tehdit edebilir” dediler.

 

ÖLÜ DAHİ OLSA ZEHİRİN ETKİSİ 48 SAAT SÜREBİLİR…

 

Yüzücülerin, dalgıçların, amatör veya profesyonel balıkçıların, cankurtaranların dikkatli olmaları ve denizanasıyla temastan kesinlikle kaçınmaları gerekir diyen uzmanlar; “Denizanalarının yakıcı kapsüllerinin zararlı etkisi, kıyılara vurmuş ölü dahi olsa 48 saat sürebilir. Bu nedenle özellikle küçük çocukların oyun için dahi elle temas etmemeleri, temas etmişlerse, ellerini vücutlarına ve gözlerine sürmemeleri gerekir. Deride çıplak elle kaşıma ve ovuşturmak denizanasından daha çok sayıda yakıcı kapsülün patlamasına yanma, kızarıklık, kaşıntı gibi yakınmalarının artmasına yol açacaktır” şeklinde açıklamada bulundu.

 

DENİZE GİRMEK İÇİN KORKMAYA GEREK YOK…

 

Gerekli tedbir ve önlemlerin alınması halinde deniz turizmimizde herhangi bir korkuya yer olmadığı vurgulanarak; “Bizler normal olarak denize girebilir, yüzme faaliyetlerimize devam edebiliriz, sadece bu deniz analarına dokunmamamız gerekiyor. Temas etmekten kaçınmamız gerekiyor. Temas etmemiz halinde ise temiz deniz suyu ile bölgesel temizlik yaparak bu sıkıntıdan kurtulabilir, ayrıca en kısa sürede ilk yardım ünitesine başvurarak gerekli tedbirleri alabiliriz. Plajlarda, kumsallarda bu canlıların yetkili birimler tarafından temizlenerek kaldırılması gerekiyor. Ayrıca plajlara halkı bilinçlendirecek levhaların konulması da uygun olacaktır” denildi.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş