Destan Yazdığı Tabyada Anıldı

Deniz Savaşı’nın seyrini değiştiren Havranlı Seyit Onbaşı, ölümünün 77’nci yıldönümünde destan yazdığı Rumeli Mecidiye Tabyası’nda 3 torunuyla birlikte anıldı.

Destan Yazdığı Tabyada Anıldı
Yayınlama: 01.12.2016
1.211
A+
A-

275 kiloluk top mermisini sırtlayarak kaldıran Çanakkale Savaşları kahramanı Seyit Ali Çabuk, ölümünün 77’nci yıldönümünde Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alanı’nda törenle anıldı. Gelibolu Yarımadası’nda bulunan Kilitbahir Köyü’ndeki Rumeli Mecidiye Tabyası’nda düzenlenen anma törenine, Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, Eceabat Kaymakamı Murat Uzunparmak, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Tayyar Ertem, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Çanakkale Belediye Başkan Vekili Ramazan Etik, AK Partili Eceabat Belediye Başkanı Adem Ejder, protokol üyeleri ve çok sayıda davetli ile Seyit Onbaşı’nın torunları Muhammet Yıkar, Şaban Çabuk ve Bayram Özçetin katıldı.

 

101 yıl önce destan yazdı…

 

Gelibolu Yarımadası’ndaki Eceabat İlçesine bağlı Kilitbahir Köyü’nde, 101 yıl önce kahramanlık olayının meydana geldiği Rumeli Mecidiye Tabyası’ndaki tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, tabyada bulunan ve kahramanlık anının mizansen edildiği tarihi topun önüne çelenk bıraktı. Alan Başkanlığı’nda görevli Sıdıka Eser, Çanakkale Savaşları ile Seyit Onbaşı’nın kahramanlık hikayesini anlattı.

 

Atatürk maaş bağlatmak istedi ama kabul etmedi…

 

Kürsüye gelen Seyit Onbaşı’nın torunu Muhammet Yıkar da Seyit Onbaşı’nın, Çanakkale Savaşları’ndan sonra Havran Köyü’nde 21 yıl yaşadığını söyledi. Bu süredeki hayat hikayesinden kesitler anlatan Yıkar, şöyle dedi:”Seyit Onbaşı, köye döndükten sonra 10 yıl boyunca kimseye, ‘Ben harp anında top kaldırdım, gemi batırdım’ dememiş. Mütevazı bir şekilde, bir gün dağa odun toplamaya, bir gün keçi çobancılığına gidermiş. Daha sonra da topladığı odunları satmaya gidermiş. 10 yıl sonra Havran’a gelen Atatürk, sohbet ettiği Seyit Onbaşı’ya, savaşın kaderini değiştirdiğini söylemiş ve kendisine maaş bağlamak istemiş. Ancak Koca Seyit, görevini yaptığını belirtip maaş istememiş. Daha sonra zeytinyağı fabrikasında hamallık yapmış. Hamallık yaptığı yıllarda üşüttüğü için zatürree olup, 50 yaşında vefat etmiş.”

 

Hava o gün gibi soğuktu…

 

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir ise, soğuk bir havada torunları ve Çanakkale Ruhu’nun temsilcileri olarak kahraman Seyit Onbaşı’yı anmak üzere toplandıklarını söyledi. Kaşdemir konuşmasına şöyle devam etti: “1915’de de hava çok soğuktu. Fakat o kahraman insanlar, vatan için, bugünlerimiz için, bizler için burada çok zor şartlar altında, cansiperane bir vatan ve namus mücadelesi verdi. Allah, onlardan razı olsun. Şimdi bizler de, o yüksek ruhlu ecdadın torunları olarak, onlara layık olmak adına buradayız ve kendilerini rahmetle ve saygıyla anıyoruz.”

 

Konuşmaların ardından, Çanakkale Valisi Orhan Tavlı ile Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Seyit Onbaşı’nın torunlarına çiçek ve hediyeler verdi. Kuran-ı Kerim ve dua okunması ardından, tarihi topun önünde hatıra fotoğrafı çektirildi. Tören, katılımcılara pilav ikramıyla sona erdi.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş