EĞİTİMLİ BUNLAR !

Safkan kuzu ve keçiler ihalede kapışıldı. Oğlaklar 2 bin kuzular ise 3 bin TL’ye satıldı. Safkan küçükbaşlar fiyatına rağmen adeta kapışıldı.

EĞİTİMLİ BUNLAR !
Yayınlama: 02.08.2017
3.974
A+
A-

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Teknolojik ve Tarımsal Araştırmalar Merkezi’nde (TETAM) bilimsel olarak yetiştirilen damızlık ‘Saanen’ cinsi oğlak ve ‘Tahiroğlu’ cinsi kuzudan oluşan toplam 68 küçükbaş hayvan, açık artırmayla satışa sunuldu. Besicilerin bu damızlıklara sahip olabilmek için birbiriyle kıyasıya yarıştığı ihalede, safkan oğlakların fiyatı 2 bin TL, safkan kuzuların fiyatı ise 3 bin TL’ye kadar yükseldi.
 

TETAM’da bugün küçükbaş hayvanların satışı için gerçekleştirilen ihalede, Saanen cinsi 43 damızlık oğlak ve Tahirova cinsi 25 damızlık kuzu, besicilerden büyük ilgi gördü. Üniversitenin bilimsel ve safkan damızlık Saanen oğlaklarının ve Tahirova kuzularının ününü duyan çok sayıda besici, katıldıkları ihalede birbirleriyle kıyasıya rekabet etti. İhaleye 550 TL ile 1000 TL arasında değişen fiyatlarla çıkarılan damızlık oğlaklar, açık arttırmada yaşanan rekabet nedeniyle 2 bin TL fiyata kadar alıcı buldu. 900 TL ile 1500 TL fiyat aralığında ihaleye çıkarılan Tahirova cinsi kuzular ise aynı nedenden dolayı 3 bin TL’ye kadar satıldı.

İhaleye Ayvacık İlçesine bağlı Çınarpınar Köyü’nden katılan Nihat Taş, “İki yıl önce iki tane Saanen cinsi damızlık oğlak almıştım. Memnun kaldığım için bu yıl iki tane daha aldım” dedi. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi ve TETAM Küçükbaş Birimi Koordinatörü Prof. Dr. Türker Savaş, ihaleye süt verimi yüksek iki ırk çıkardıklarını belirterek, “Bunlardan birisi Türk Saanen keçisi, diğeri ise Tahirova koyunu. Biz burada süt verimi yüksek olan ırkları tercih ediyoruz. Çünkü Çanakkale için koyun ve keçi sütü çok önemli. Biliyorsunuz Ezine peynirimiz var. Mandıralarımız koyun ve keçi sütünü tercih ediyorlar. Besicilerin bizi tercih etmesinin sebebi ise bizim olara garanti vermemiz. Kökenlerini, anne babalarını biliyorlar. Dolayısıyla hangi hayvanın damızlık değerinin ne olabileceğini biliyorlar. Çanakkale’de hem Tahirova koyununu hem de Saanen keçisini geliştiren ve damızlık merkezi haline getiren bir birimiz. Bunlar da üniversitemizin markaları. Saanen keçisi dediğimizde Türkiye’de ÇOMÜ akla geliyor. Tahirova içinde aynısı geçerli” dedi.

 

 

 

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş