Geri Çekilmekten Başka Şansımız Yoktu

Çanakkale Savaşları’nda Anzakların geri çekildiği 20 Aralık 1915 tarihinin 101’inci yıl dönümünde hayatını kaybedenler için Avustralya’nın Melbourne kentinde anma töreni düzenlendi.

Geri Çekilmekten Başka Şansımız Yoktu
Yayınlama: 20.12.2016
1.100
A+
A-

Kent merkezinde Gelibolu Dostları Derneği tarafından düzenlenen tören Avustralya Türkiye Dostluk Anıtı ve ANZAC Anıtı’nda yapıldı. Törene, eyalet başbakanını temsilen Türk asıllı Milletvekili Nazlı Süleyman, Avustralya emekli Hava Kuvvetleri Komutanı General Angus Houston, Melbourne Konsolosu Ersel Özdemir, gazi derneklerinin başkanları ve davetliler katıldı.

 

Çanakkale Savaşı’nın 100’üncü yılında açılan Avustralya Türkiye Dostluk Anıtı’ndaki törende, Gelibolu Dostları Derneği Başkanı Dr. Vecihi Başarın tarafından anıtın inşasına desteğinden ötürü emekli general Houston’a teşekkür plaketi verildi.

 

101 yıl önce Anzak kuvvetlerinin geri çekilmesinin, Avustralya ve Türkiye için önemli çok bir tarih olduğunu söyleyen Houston, Gelibolu’da iki ülke kuvvetlerinin ağır kayıplar verdiğini hatırlatarak; “Avustralya bulunduğu pozisyondan ileri gidemeyecekti, ülkelerini savunan Türkler cesurca savaştı ve geri çekilmekten başka bir şansımız olmadığını gördük. 101 yıl sonra iki tarafın cesur askerlerini anıyoruz” dedi.

 

“Savaşı unuttuk, barışı yayacağız”

 

Altı yıldır anma programlarını düzenlediklerini kaydeden Gelibolu Dostları Derneği Başkanı Başarın, barışın sağlanmasıyla 101 yıl önce Avustralya ile Türkiye arasında kurulan dostluğun önemine vurgu yaparak; “Avustralya ile Türkiye arasında büyük dostluk başladı, savaşları unuttuk ve barış mesajını bütün Avustralya’ya yaymak istiyoruz.” ifadesini kullandı.

 

ANZAC Anıtı’nda devam eden anma töreninde yapılan konuşmaların ardından savaşta hayatını kaybedenlerin anısına saygı duruşunda bulunuldu. Meçhul asker anıtına çelenk konulması ve iki ülkenin milli marşlarının çalınmasının ardından anma töreni sona erdi.

 

Britanya İmparatorluğu saflarında 25 Nisan 1915’te Gelibolu’ya çıkarma yapan Anzak güçleri (Avustralya ve Yeni Zelanda Kolordusu) yaklaşık 8 ay sonra, Türk ordusunun destanlaşan savunması karşısında 10 binden fazla kayıp vererek, 20 Aralık 1915’de geri çekilmişti.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş