Çanakkale’de yaşayan dedelerinizin, büyük büyük ninelerinizin bir zamanlar nasıl giyindiğini hiç merak ettiniz mi? Sade ama şık kıyafetleriyle tarzını ortaya koyan işte o Çanakkaleliler…
1850’li yıllarda Osmanlı İmparatorluğu sınırları içesinde yer alan şehirleri gezerek bölgede ki insanların nasıl giyindiğini tek tek görüntüleyen yabancı fotoğrafçı, günümüze değerli bir kültür mirası bıraktı. Müslüman Türk kadın ve erkekler ile azınlıkların kıyafetlerini içeren bu arşiv kültürümüzün zenginliğini gözler önüne serdi.
İşte eski Çanakkaleliler…
1850 yılında Çanakkale’de çekilen fotoğraf ise o günkü hemşerilerimizin günlük giyim tarzlarına ilişkin ipuçları verdi. Şehrimize adını veren meşhur çanakların yapımında çalışan ve belki de birimizin akrabası olan bir esnaf ve eşi yabancı fotoğrafçıya konu mankenliği yapmış. Erkek beyaz pamuktan yapılmış bir şalvar ve ceket giyerken ayağında ki evde örülmüş yün çoraplar dikkat çekiyor. Eşinin ise günlük bir kıyafet olmasına karşın uzun eteği ve ceketinin yanı sıra çiçekli gömleği ile süslü başlığı göze çarpıyor.
İstanbullular gösterişi, Anadolu insanı sadeliği seviyordu…
15. yüzyılda Osmanlı sarayı, başkent İstanbul’un giyim kuşamını yönlendiren bir merkez konumundaydı. İstanbullular gösterişli, pahalı kıyafetler giyerken, Anadolu ve Rumeli’nin köylerinde, kasabalarında halk sade kumaşlar ve süsten uzak kıyafetlere yöneliyordu.
Osmanlı kıyafetlerinin en önemli genel özelliği bol dökümlü, örtülü ve uzun olmalarıydı. Kadınlar şalvar, hırka, gömlek, entari; erkekler şalvar ve çarık giyerlerdi.
Her meslek grubunun kendine ait bir kıyafeti bulunuyordu. 17. yüzyılda imparatorluğun ekonomik durumuna paralel olarak dokumaların kalitesi düşmeye başladı. İmparatorluk giyim kuşamda da ekonomik nedenlerden dolayı kıymetli madenlerin kullanımı yasaklandı.
Osmanlı Devletinde diğer şehirlerde giyilen kıyafetleri görmek için aşağıda ki linki tıklayın…
http://www.milliyet.com.tr/fotogaleri/56498-osmanli-devleti-nde-insanlar-nasil-giyinirdi-/