KEYFİ AĞAÇ KATLİAMINA İZİN ÇIKTI..!

KEYFİ AĞAÇ KATLİAMINA İZİN ÇIKTI..!
Yayınlama: 16.01.2024
Düzenleme: 16.01.2024
2.114
A+
A-

Çanakkale akıl almaz bir çevre katliamı ile karşı karşıya. Heyelan bölgesi Güzelyalı’da evlerin her yıl biraz daha denize kaydığı, yol ve binalarda hasarın meydana geldiği, can ve mal güvenliğinin risk altında olduğu bölgede, toprağı güçlükle tutan sağlıklı ağaçların kesilmesi için harekete geçildi.

 

Güneşimizi kesiyor, böcek yapıyor gibi bahanelerle keyfi olarak kesilmesi istenen ağaçlara devletin sahip çıkması beklenirken katliama onay verdiği ortaya çıktı. İmar yasağı bulunan alanda infaz listesine alınarak tek tek işaretlenen o ağaçları kurtarmak için zaman daralırken çevre sakinleri ve duyarlı vatandaşlar harekete geçti…

 

Yangın gibi doğal afetler, endüstriyel kesim ve hastalıklar gibi etkenlerle her geçen gün daralan yeşil örtü insan eliyle bir kez daha tehlike altında. Üstelik gerekçe tamamen keyfi olmakla birlikte kesilen her ağacın bölgede ki heyelanı hızlandırmasına kesin gözüyle bakılıyor.

 

 

KEYFİ BAHANELERLE CİMER’E ŞİKAYET…

 

Heyelan bölgesi olan Güzelyalı’nın Eski İzmir Yolu Caddesi, 6. Blok, Bilim Sitesine bitişik 103/7 nolu parsel üzerinde yarım asırdan fazla süredir bulunan sağlıklı çam ağaçlarının kesilmesi için CİMER’e yapılan bir şikayet sonrası harekete geçildi. İddiaya göre arsaya komşu binalarda ki bazı vatandaşlar tarafından manzaralarını kapattığı, güneşi kestiği, yapraklarıyla pislik yarattığı ve böcek barındırdığı gerekçesiyle keyfi olarak kesilmesi istendi.

 

 

SAĞLIKLI AĞAÇLARI KESMEK İÇİN İŞARETLEDİLER…

 

CİMER’in takibi sonucu harekete geçen Orman İşletme Şefliği ise kuruma, çürüme ve hastalık gibi sorunu olmayan son derece sağlıklı ağaçların kesilmesi için hepsini tek tek işaretleyerek numaralandırdı.

Ancak heyelan bölgesi olması nedeniyle imar izni bulunmayan arsada diğer evlere yakın dahi olmayan ve tehlike de arz etmeyen ağaçların devlet eliyle neden kesilmesine onay verildiği anlaşılamadı.

 

O AĞAÇLAR HEYELANIN ÖNÜNDE Kİ TEK ENGEL…

 

Bölgede sadece ağaçlar değil insan hayatı da tehlike altında. Heyelan alanı ilan edilen bölgede her yıl toprak denize doğru kayıyor, temeli oynayan binalarda çatlaklar, duvarlarda patlamalar meydana geliyor, bitişik nizam evler birbirinden ayrılarak hasar oluşuyor. Yarılan asfalt yol ise yamalarla ayakta tutuluyor.

Bu nedenle Güzelyalı’nın o bölgesinde yeni yapılara imar izni verilmediği gibi eskiler yıkılıp yeniden yapılamıyor hatta bir çivi dahi çakılamayarak ek yapıya dahi müsaade edilmiyor. Bu nedenle kesilmesi istenen onlarca çam ağacının bulunduğu arsada da imar izni bulunmuyor.

 

 

KAÇAK YAPIYA ZEMİN Mİ HAZIRLANIYOR…

 

Heyelan bölgesinde kayan toprağı kesilmesi istenen ağaçların geniş kökleri tutarken böyle bir karara nasıl imza atıldığına ise akıl ermiyor. Uzun yıllardır atıl duran arsanın satılarak el değiştirmesinin ardından yeni sahibinin böyle bir uygulamaya izin vermesi ise akıllara, imar izni olmayan alan ağaçlardan temizlenerek kaçak yapı mı inşa edilecek sorusunu getiriyor.

Ağaçları kesilmekten kurtarmak ve heyelan riskini azaltmak isteyen çevre sakinleri ve duyarlı vatandaşlar ise bu yanlış uygulamadan biran önce vazgeçilmesini istiyor.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş