Çanakkale İl Özel İdaresi tarafından satışa çıkarılan iki taşınmaz için belirlenen muhammen bedel akılları karıştırdı. 173 metrekarelik hisseli arsa için 24 milyon lira istenirken, 4 bin 501 metrekare alana sahip Assos’ta ki denize sıfır otele sadece 39 milyon lira değer biçilmesi şaşkınlık yarattı. Kamuoyunda tepki gecikmezken oluşacak kamu zararının önlenmesi için ihalenin iptali istendi…
Çanakkale İl Özel İdaresi tarafından satışa çıkarılan iki taşınmaz için belirlenen muhammen bedel akılları karıştırdı. 173 metrekarelik hisseli arsa için 24 milyon lira istenirken, 4 bin 501 metrekare alana sahip Assos’ta ki denize sıfır otele sadece 39 milyon lira değer biçilmesi şaşkınlık yarattı. Kamuoyunda tepki gecikmezken oluşacak kamu zararının önlenmesi için ihalenin iptali istendi…
İl Genel Meclisinin 10 Haziran 2022 tarihli 107 No’lu kararı ile Çanakkale İl Özel İdaresi’nin mülkiyetinde bulunan iki adet taşınmaza ilişkin satış kararı alınmıştı. Meclis kararı sonrası 173m2’lik hisseli arsa ve Assos’ta denize sıfır 4501,39 m2 yüzölçümlü otelin satış ilanı resmi gazetede yayınlandı.
MUHAMMEN BEDEL MUAMMASI..!
Ancak iki taşınmazın büyüklük, mevki ve ek donatıları karşılaştırıldığında belirlenen muhammen bedeller arsında ki fark şok yarattı. Çanakkale Merkez Cevatpaşa Mahallesinde kayıtlı 230 m2’lik arsa vasfındaki taşınmazın İl Özel İdaresinin 6/8’lik hissesine düşen 173m2’lik kısmına denk gelen hissesinin satışına ilişkin muhammen bedel 23.950.000 TL olarak belirlenirken Ayvacık İlçesi Behramkale Köyü Kadırga Koyu olarak bilinen denize sıfır mevkide, 4501,39 m2 yüzölçümlü, halihazırda 5 blok, 36 oda, açık havuz ve restorandan oluşan otel ile donatılarının satışına ilişkin 39.500.000 TL değer belirlendi.
İTİRAZ EDEN CHP İHALENİN İPTALİNİ İSTEDİ…
Çanakkale İl Genel Meclisi Cumhuriyet Halk Partisi Grubu, otelin satışına itiraz ederek ihalenin iptal edilmesini istedi. CHP Grup Başkanvekili Av. Güneş Pehlivan; “Satışına karar verilen otelin bulunduğu mevki, yöremizde turizm potansiyeli ve cazibesiyle bilinen, bölgedeki arz yokluğu nedeniyle de otelin satışında oluşabilecek değer potansiyelinin sınırları çok geniş olan bir mevkidir. Söz konusu tesisin barındırdığı ekonomik potansiyel ve İl Özel İdaresine kattığı ve katabileceği ekonomik değer nedeniyle bu taşınmazın İl Özel İdaresi mülkiyetinde bulunması, satıştan elde edilebilecek tek seferlik gelirden daha önemlidir” dedi.
SATIŞ İLE GELİR SÜREKLİLİĞİ YOK EDİLİYOR…
CHP’li Phlivan açıklamasının devamında şu bilgilere yer verdi; “İlgili dosyanın görüşüldüğü oturumlarda Cumhuriyet Halk Partisi grubu olarak; taşınmaz satışlarının İl Özel İdaresinin malvarlığını azaltıcı kararlar olduğunu ve Kuruma sürekli bir gelir sağlama potansiyeli olan taşınmazlardan edinilecek tek seferlik satış gelirleri ile İl Özel İdaresi hizmet bütçesini yönetmenin rasyonel ve sürdürülebilir olmadığı gerekçeleri ile itirazlarımızı sunmuş, satış talebinin reddedilmesi hususunda mecliste bulunan tüm siyasi gruplardan destek talep etmiş ve Cumhuriyet Halk Partisi grubu olarak satış kararına karşı oy kullanmış bulunmaktayız.
SATIŞ YETKİSİNİ İDAREDEN MECLİSE DEVRETTİK…
İl Genel Meclisinde göreve geldiğimizde, önceki dönemlerde İl Genel Meclisi tarafından İl Özel İdaresine ait taşınmazların satışına ilişkin İdareye süresiz yetki verilen satış kararının iptal edilerek, satışa ilişkin taleplerin, İdarenin karar organı olan ve Çanakkale halkını temsil eden meclisin onayına sunulmasına ilişkin düzenleme Cumhuriyet Halk Partisi grubumuz tarafından yapılmıştır. Kuruma ait taşınmazların satışının ancak rasyonel bir değerlendirme yapılarak ve karar organının tam mutabakatı ile yapılması konusundaki kanaatimiz değişmemiştir. Mevcut taşınmazların satışına ilişkin talep de bu sebeple İl Genel Meclisi önüne gelebilmiş, meclisin taşınmaz satışı yönündeki karar yetkilerinin idareye devredildiği dönem Cumhuriyet Halk Partisinin gayretleri ile sona ermiştir.
TESPİT EDİLEN BEDEL GERÇEĞİ YANSITMIYOR…
Bununla birlikte, meclis grubumuzun red oyuna rağmen oy çokluğu ile meclisten satışına karar verilen iki taşınmaza ilişkin Resmi Gazete’de yayınlanan satış ilanlarında, otel vasfındaki tesisin ihaleye esas teşkil eden muhammen bedelinin gerçek bedeli yansıtmadığını görmüş bulunmaktayız. Bu husus aynı gün satışına karar verilen ve aynı gün ihale ilanına konu olan iki taşınmazın muhammen bedelleri birbiriyle mukayese edildiğinde bile açıkça gözler önündedir.
İHALE, AÇIK ARTTIRMADAN KAPALI ZARFA DÖNÜŞTÜ…
İhaleye esas teşkil eden değerlemenin nasıl yapıldığı kamuoyu ile paylaşılmamıştır. Bununla birlikte söz konusu otelin satışı daha önce de gündeme gelmiş ve 02.08.2018 tarihinde yayınlanan Resmi Gazetede ihale ilanında ihalenin açık artırma yöntemi ile yapılacağı belirlenmiş iken, 15.09.2022’de yapılacağı ilanen duyurulan ihale kapalı teklif yöntemiyle yapılmak istenmektedir. Bu hususlar basının ve kamuoyunun tepkilerine konu olmakta, ihalenin sağlıklı yapılması koşulları oluşmamaktadır.
İHALE İLE İLGİLİ SORULARIMIZ CEVAPSIZ BIRAKILDI…
Bu nedenlerle İl Genel Meclisinin Eylül ayı birleşimlerinde 06.09.2022 tarihinde Meclis Grubumuz tarafından idareye muhammen bedel tespiti ve kapalı teklif ihale usülünün belirlenmesi konularının açıklatılması talebiyle soru önergesi verilmiş, ihale tarihinden önce bu hususlarda açıklama yapılması istenmiştir. Bununla birlikte, İdare’ye “Komisyonun ihaleyi yapıp yapmamaktaki takdir yetkisi” hatırlatılarak mevcut koşullarda ihalenin yapılmaması çağrısında bulunulmuştur. Ancak soru önergemize karşılık herhangi bir açıklama yapılmamış, sözlü veya yazılı bilgi verilmemiştir.
İHALE DERHAL İPTAL EDİLMELİ…
Taşınmaz satış ihalelerinde muhammen bedelin gerçek bedeli yansıtmaması ihalenin iptal sebebidir. Bununla birlikte ihale sürecindeki işlem ve eylemler hukuka uygun yürütülmeli, idare hak kaybına ve zarara uğratılmamalı, eşit işlem, şeffaflık ve güvenilirlik ilkeleri zedelenmemelidir.
İl Genel Meclisi Cumhuriyet Halk Partisi grubu olarak, İdareyi bir kez daha sağlıklı koşulları oluşmadığı nedeniyle ihaleyi yapıp yapmamaktaki serbestiyi kullanarak ihalenin yapılmamasına davet ediyoruz.”