MÜTEAHHİTLER BATTI, YATIRIMLAR YATTI..!

2017’de doğalgaz gelecek, 18 Mart 2018’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni belediye hizmet binasının balkonundan halka seslenecek demişti. Ama ne gaz geldi nede bırakın balkonu bina dahi bitmedi. Çünkü para bitti..!

MÜTEAHHİTLER BATTI, YATIRIMLAR YATTI..!
Yayınlama: 17.04.2018
21.062
A+
A-

2017’de doğalgaz gelecek, 18 Mart 2018’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni belediye hizmet binasının balkonundan halka seslenecek demişti. Ama ne gaz geldi nede bırakın balkonu bina dahi bitmedi. Çünkü para bitti..!

 

Sadece yerel ölçekli müteahhitler değil ulusal ve hatta uluslararası alanda faaliyet gösteren dev şirketler zor günler geçiriyor. Yaşadıkları ekonomik sıkıntılar nedeniyle en iyi ihtimalle taahhütlerini zamanında yerine getiremezlerken daha kötü durumda olanlar kamu yatırımları da dahil çalışmaları yarıda bırakıp ortadan kayboluyor. İflas eden müteahhit firmalar arasında Türkiye’nin önde gelen marka şirketleri de bulunuyor.

 

 

YATIRIM ÇOK ÖDENEK YOK…

 

Geçtiğimiz hafta Vali Orhan Tavlı başkanlığında gerçekleşen İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı da acı gerçeği gözler önüne serdi. Birçok yatırıma ödenek çıkmadığı görülürken bazılarının da az miktarda ki ödenek ile zamanında tamamlanarak hizmete açılamayacağı netleşti. 3 yılda tamamlanacak denilen Küçükkuyu Tünellerinin 5 yılda da zor biteceği anlaşılırken daha kötü durumda ki Çanakkale Belediyesi Arıtma Tesisi Projesi için hiç ödenek çıkmadığı açıklandı.

 

PARA BİTTİ YAPI PAYDOS…

 

Müteahhit firmaları zora düşüren ve kamu yatırımlarını yarıda bırakan ekonomik sıkıntının en bariz örneği Lapseki’de yaşandı. Ne 2017’de ilçeye verileceği açıklanan doğalgaz hala gelebildi nede 18 Mart 2018’de açılışının yapılması planlanan Lapseki Belediyesi Hizmet Binası ve Kültür Merkezi tamamlanabildi. Daha da kötüsü her iki yatırımın müteahhitleri de neredeyse bitmek üzere olan işleri parasızlıktan bırakıp gitti.

 

 

DOĞALGAZ MÜTEAHHİT ENGELİNE TAKILDI…

 

İhalesi kasım 2016’da yapılan ve 2017 yılında Lapseki’ye kadar getirilen doğalgazın, Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz’ın planlarına göre 31 Aralık 2017 tarihinde ilçeye verilmesi gerekiyordu. Fakat işi alan müteahhit son dakikada ekonomik darboğaza düşünce iş durdu ve gecikme yaşandı. Çalışmayı bırakıp ilçeyi terk eden firma nedeniyle sıkıntıya düşen Başkan Yılmaz, BOTAŞ Genel Müdürlüğü ile temasa geçmiş ve %95’i biten işin nihayete ermesi için girişimlerde bulunmuştu.

 

İNŞALLAH RAMAZAN BAYRAMINA TAMAM…

 

Yaşanan aksaklıklardan dolayı doğalgaza ilişkin artık tarih vermekten çekinen, bu nedenle de “Allah’ın izniyle Ramazan Bayramına kadar doğal gaz verilir diye düşünüyorum” diyen Eyüp Yılmaz, yaptığı açıklamada; “Hiçbir müteahhit % 95’i yapılmış olan işi bırakıp da gitmez herhalde, siz de takdir edersiniz. Elbette ticari hayat bu. Müteahhittin kendine göre sıkıntıları olmuş ve bu yüzden gecikme oldu. Şu an BOTAŞ Genel Müdürlüğü konuya el attı ve çok az yapılacak iş kaldı. % 5’lik bir bölüm kalmış, bu bölümü de tamamlayıp ilçemize doğal gazı verecekler. Bununla ilgili hiçbir sıkıntı yok” demişti.

 

 

CUMHURBAŞKANI BALKON KONUŞMASI YAPACAKTI AMA…

 

Lapseki’nin diğer bir kanayan yarası ise Yeni Belediye Binası ve Kültür Merkezi İnşaatı. 2016 yılında çalışmalarına başlanan ve 01. Nisan. 2017 tarihinde görkemli bir törenle temeli atılan projenin 2018 yılında tamamlanarak hizmete açılması planlanıyordu. Fakat bir kez daha evde ki hesap çarşıya uymadı. Çünkü ihaleyi alan o dev firmada iflas bayrağını çekenler kervanına katıldı.

 

Lapseki Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz’ın hiç unutamadığı bir anısı ve bir de bununla ilgili hayali vardı. Başkan Yılmaz her fırsatta şu cümlelerle anlatıyordu o üzüldüğü hatırayı; “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan 14 Mart 2015 yılında ilçemiz ziyaretinde belediyemizde ziyaret etmişti. O dönemde Sayın Cumhurbaşkanımızı maalesef balkonumuz olmadığı için pencereden konuşarak vatandaşlara seslenmişti, o günü unutamıyorum. Cumhurbaşkanımızdan isteğimiz yeni belediye binasının açılışını yapsın ve balkondan vatandaşlarımıza seslensin, Lapseki onu bekliyor. İnşallah seneye 18 Mart’ta belediyemiz yeni hizmet binasına taşınacaktır. “

 

 

ANKARA’NIN ÜNLÜ TOKİ MÜTEAHHİTİ BİLE DAYANAMADI…

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan beklendiği gibi 18 Mart 2018 tarihinde Lapseki’ye geldi fakat halka seslenmesi beklenen o balkon boş kaldı. Çünkü Ankara’nın o ünlü TOKİ müteahhiti ekonomik sıkıntılar nedeniyle binayı bitiremeden yarıda bırakmak zorunda kaldı. Dev firmanın devletten yüklü miktarda alacağı bulunduğu ancak ödemelerde aksama olunca mali durumunun bozulduğu iddia edildi. Öte yandan Başkan Eyüp Yılmaz’ın belediye binasının tamamlanması için temaslarda bulunduğu ve yeni bir firmanın inşaatın geri kalanını tamamlamak için önümüzde ki günlerde çalışmalara başlayacağı öğrenildi.

 

Kültür Merkezi ve Belediye Hizmet Binası, konutlar ile iş yerlerinin yapılacağı alan 5 bin 724 Metrekare olup toplam 17 bin 174 Metrekare inşaat yapılacak. Yüklenici firmayla yapılan kat karşılığı anlaşma gereği 101 daire ve 17 iş yeri yapılacak. Kültür Merkezi, Belediye Hizmet Binası ile beraber belediyenin 5 iş yeri ve 15 dairesi olacak.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş