MÜTEAHHİTLER DE İSYAN ETTİ..!

MÜTEAHHİTLER DE İSYAN ETTİ..!
Yayınlama: 24.02.2023
Düzenleme: 24.02.2023
2.048
A+
A-

Yaşanan deprem felaketi, Çanakkale’de bilinen ancak üstü örtülerek görmezden gelinen bazı gerçekleri bir kez daha gün yüzüne çıkardı. Gerekli uyarı ve tedbir önerilerini defalarca dile getirdiklerini vurgulayan Karpaş Karacanlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Şakir Kutluay, ısrarla gereğinin yapılmaması Çanakkale için feci bir durumdur dedi…

 

BU KISIR DÖNGÜDEN ARTIK ÇIKALIM…

 

Hayati 3 ana unsurun olmazsa olmaz olduğunun altını çizen Karpaş İnşaat ve aynı zamanda Çanakkale TSO Yönetim Kurulu Üyesi olan Kutluay; “ Deprem sonrasında imdada koşan kurumlarımızın özverili personeline, sorumluluk sahibi STK’larımıza şükranlarımızı sunuyoruz. Yüce gönüllü halkımızın, örnek ve unutulmaz çabası ve dayanışmasıyla gurur duyuyoruz. Ama şimdi övgüyü bırakıp döngüye bakalım. Döngü; ‘Bir olayın birden çok kez tekrarlanması’ demektir. Döngüye bir örnek vereyim; tarih 27 Kasım 2022. 7 No’lu Komitemizle toplantı yapmıştık. İnşaat sektörümüzden değerli arkadaşlarımızla buluşmuştuk. Burada yaptığım konuşmada, 3 hususu, hiç değiştirmeden, aynı cümlelerle, aynı kelimelerle tekrar ediyorum. Bu hususun günümüzdeki doğruluğunu takdirlerinize sunuyorum” dedi.

 

GEREĞİNİN YAPILMAMASI FECİ BİR DURUMDUR…

 

Uyarı ve önerilerini tekrarlayan Şakir Kutluay; “Birincisi ;’Sosyal Konutlar Alarm Veriyor’, ikincisi; ‘Çanakkale’de deprem yönetmeliğine uygun olmayan yapılar var. Yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya bulunan yüzlerce konut mevcut. Acilen dönüştürülmeye ihtiyaç var’ üçüncüsü; ‘Önümüzdeki 10 yıl gözetilerek, buna uygun biçimde, derhal ve acilen yeni imar alanları açılmalıdır’ demiştim. İşte bu döngüdür. Yani bir tekrardır. Ama daha fecisi bunun gereğini yapmamaktır. Bunun gereğini ısrarla yapmamaksa kısır döngü ile tarif edilebilir” şeklinde konuştu.

 

ÇANAKKALE’NİN AVANTAJ VE DEZAVANTAJLARI VAR…

 

Çanakkale olarak bu konuda bir dezavantajımız ve bir de avantajımız var DİYEN Kutluay; “Dezavantajımız şudur; Çanakkale, hepinizin bildiği gibi 1. dereceden deprem bölgesindedir. Maden Tetkik Arama’nın güncellenen diri fay haritası da bunu göstermektedir. Prof. Naci Görür, şimdi de Çanakkale ve Bursa’ya dikkat çekmektedir. ÇOMÜ’den emekli Prof. Dr. Doğan Perinçek, yıllardır Çanakkale fayını vurgulamaktadır. ÇOMÜ Deprem Araştırma Uygulama Merkezi de bu konuda sürekli ikazlar yapmaktadır. Ekleyerek ifade edeyim ki; Çanakkale 2021 Afet Risk Azaltma Planına göre depremle birlikte, zemin sıvılaşmasına da dikkat çekilmektedir. Görünen o ki zeminimiz, olası bir depremi daha da büyütme özelliğine sahiptir” dedi.

 

DAYANIKLI ZEMİNLERİMİZ, BAŞARILI MÜTEAHHİTLERİMİZ, KALİTELİ MALZEMELERİMİZ, GÜVENİLİR PROJELERİMİZ VAR…

 

Karpaş Karacanlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Şakir Kutluay, açıklamalarına şu cümlelerle devam etti; “Bu ikazlar bizi korkutmalı mıdır? Japonya’da yılda 1500 deprem oluyor, ama endişe etmiyorlar. Son 20 yılda 6 ve üzeri şiddetinde en az 28 deprem yaşadılar. Ama can kaybı yaşamadılar. Çünkü biliyorlar ve çünkü biliyoruz ki; deprem değil, bina öldürür, deprem değil, ihmal öldürür, deprem değil, cehalet öldürür! Bu toprakları terk edemeyeceğimize göre, bu topraklarda binaları sağlam, kamuyu ve halkı da bilinçli yapmaya mecburuz. İşte Çanakkale’nin avantajı tam da buradadır. Çanakkale’nin avantajı depreme dayanıklı zeminlerinin de var olmasıdır. Çanakkale’nin avantajı, eskiye nazaran inşa bilgi ve birikimi ile kaliteli iş çıkarma performansını artıran insan gücünün artık daha fazla olmasıdır. Çanakkale’de konut sektörü son zamanlarda çok başarılı işler çıkarmıştır. Kaliteli malzeme kullanımı çok yaygındır. Projelere uygunluk üst seviyededir. Kiriş ve kolon performansları iyidir. Bina sağlamlığı ve depreme dayanıklılık performansları yüksektir. Bugün Çanakkale’de birçok proje var ki, her türlü sağlamlık testinden çok başarıyla geçebilmektedir.”

 

HER MESLEĞİN, ETİK VE İLKELERİNE UYGUN DAVRANMAYANLARI LANETLİYORUZ…

 

Şu anda kötü bir müteahhitlik algısı oluştuğunu da vurgulamak gerekir diyen Kutluay; “Her meslekte, meslek ilke ve değerlerine, insanlık vicdanına uygun olmayan insanlar vardır. Esnafın hepsi iyi olsa dün ahilik, bugün Tüketici Hakem Heyetleri olmazdı. Doktorların hepsinin iyi olacağına inanılsa Hipokrat yemini olmazdı. Hak arayan Avukatlar için Avukatlık Kanunu, hakimi ve savcısı için HSK olmazdı. Her meslekte iyiler ve kötüler var. Müteahhitin de iyisi ve kötüsü var. Her mesleğin, etik ve ilkelerine uygun davranmayanları lanetliyoruz. Ama bilinsin ki müteahitin sorumluluk ortağı çoktur. İmar durum belgesini veren belediyedir, zemin uygunluk belgesini sunan jeofizik mühendisidir, çizimi yapan mimardır, statik projeyi hazırlayan inşaat mühendisidir, yapı ruhsatı veren yerel yönetimlerdir, kontrol eden Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bağlı yapı denetim şirketidir, kontrolü İmar Müdürlüğü yapar. Bunun demir boyutunda haddehanesi var, çimento boyutunda fabrikası var, oturum belgesini veren belediyesi var, şantiye şefi var, makine mühendisi var, var da var!” dedi.

 

KENTSEL DÖNÜŞÜM DE BASKI YARATALIM…

 

Şakir Kutluay, kabahatlilerin en ağır cezalara çarptırılması gerektiğini vurgulayarak; “İsterse kıyamet kopsun, yeter ki adalet olsun. Ama ne olursa olsun biran önce olsun. Bugün Çanakkale için hayırlı işler yapma zamanıdır. Ama bunu bugün yapma zamanıdır. Ertelemek yaşamın mayasını kaçırır. Hayırlı işleri yarına bırakamayız, bakarsınız yarın olur, ama biz olamayız. Olası bir krizi ertelemek için zaman o kadar bol değildir. Gelin oturalım konuşalım, çözelim diyoruz. Meclisimizin desteği, Odamızın gücüyle taraflar olarak oturalım, önerilerimizi paylaşalım istiyoruz. Kentsel dönüşüm de baskı yaratalım diyoruz. Yeni ve sağlam zeminli imar alanları için, daha iyi binalar için çabalayalım istiyoruz. Tekrar bir döngüye girmeyelim isteğiyle… Bu sözlerimi bugün tarihe not düşüyorum” şeklinde konuştu.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş