SANAYİCİNİN YÜKSEK MALİYET İSYANI..!

ÇTSO Temmuz ayı olağan Meclis Toplantısına sanayicilerin artan maliyetler nedeniyle üretimde yaşadıkları sıkıntılar damga vurdu.
Tüm faturalar iş dünyasına kesilmemelidir diyen ÇTSO Meclis Başkan Yardımcısı Şerif Mutlu; “Üzerimize ki yükler makul seviyelere indirilmeli, maliyetleri düşürülmelidir” şeklinde konuşurken Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Aydoğdu; “Artan hammadde fiyatları, enerji fiyatları, kur artışları pek çok sektörde katlanılamaz hale geldi” dedi…

SANAYİCİNİN YÜKSEK MALİYET İSYANI..!
Yayınlama: 21.07.2022
1.494
A+
A-

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Temmuz ayı olağan Meclis Toplantısına sanayicilerin artan maliyetler nedeniyle üretimde yaşadıkları sıkıntılar damga vurdu.

Tüm faturalar iş dünyasına kesilmemelidir diyen ÇTSO Meclis Başkan Yardımcısı Şerif Mutlu; “Üzerimize ki yükler makul seviyelere indirilmeli, maliyetleri düşürülmelidir” şeklinde konuşurken Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Aydoğdu; “Artan hammadde fiyatları, enerji fiyatları, kur artışları pek çok sektörde katlanılamaz hale geldi” dedi…

 

Dünyada yaşanan olumsuz süreçlere rağmen Türkiye ekonomisi 2021 yılında son on yılın en güçlü büyüme hızını yakalasa da bu büyümenin ana lokomotifi olan sanayicilerin artan üretim maliyetleriyle başı dertte. Bu atmosferde gerçekleşen Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Temmuz ayı olağan Meclis Toplantısına da iş dünyasının sıkıntıları damga vurdu.

 

ÜRETİMDE YERLİ VE MİLLİ OLMANIN ÖNEMİNE İNANIYORUZ…

 

Global ölçekte yaşanan ve tüm dünyayı etkileyen, gerek ekonomik gerekse siyasal sıkıntı ve belirsizliklerin şartları her geçen gün zorlaştırdığına dikkat çeken ÇTSO Meclis Başkan Yardımcısı Şerif Mutlu; “Her geçen günde üretimin, yerli ve milli olmanın ne kadar önemli olduğunu daha fazla idrak ediyoruz. Piyasaların yönünü belirleyen kur artışlarından minimum etkilenmenin tek yolu üretim ve ihracattır. İthalatımızı sınırlayıcı, yerli sanayimizi teşvik edici ve güçlendirici, üretim maliyetlerini düşüren tedbirlerle bu zor günleri aşacağımıza inanıyorum” dedi.

 

SİSTEMİN DEVAMLILIĞI İÇİN HERKES ÜZERİNE DÜŞENİ YAPMAK ZORUNDA…

 

Şerif Mutlu sözlerine şu cümlelerle devam etti; “Gerek pandemi süreci, gerekse Ukrayna-Rusya savaşı tüm dünyaya kendi kendine yetebilmenin önemini tecrübe ile bizlere gösterdi. Bu olumsuz süreçlere rağmen Türkiye ekonomisi 2021 yılında son on yılın en güçlü büyüme hızını yakaladı. Sanayicilerimiz dış faktörlere karşı ne kadar dayanıklı olduğunu, potansiyelinin ne denli büyük olduğunu gösterdiler.

 

Ben 2022 yılında da bu büyüme trendimizin devam edeceğine inanıyorum; ancak tüm faturalar da iş dünyasına kesilmemelidir. İş dünyasının üzerindeki yükler makul seviyelere indirilmeli, maliyetleri düşürülmelidir. Bununla birlikte finansa erişim de kolaylaştırılmalıdır.

 

Yönetim Kurulumuz, üyelerimizin taleplerini, sıkıntılarını üst kurumlara iletmektedirler. Sayın Meclis Üyeleri, hepimiz aynı gemideyiz. Üretim olursa ticaret olur; üretim ve ticaret olursa çalışan olur; tüm bunlar olursa kamu olur. Daha da bunları artırabiliriz. Çarklardaki tüm dişler ne kadar sağlam ve dayanıklı olursa, şartlar ne kadar adil olursa, sistem o kadar sürdürülebilir olur. Sistemin devamlılığı için herkes üzerine düşeni yapmak zorundadır.

 

Ülkemizin son 20 yılda sanayide yakaladığı ivme kolay elde edilmemiştir. Nitelikli bir iş ve yatırım ortamı ile güven ortamı ile Türk iş insanı yatırımlarını sürdürerek bu ivmeyi daha da artıracak kapasiteye sahiptir. Çanakkale iş dünyası olarak bizler de yerel kalkınmamız için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz.”

 

BÜYÜMENİN SÜRDÜRÜLEBİLİR OLMASI ÇOK ÖNEMLİ…

 

Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sayın Murat Aydoğdu ise araya giren uzun bayram tatiline rağmen ekonomi ve enflasyonun gündemde zirvede olduğunu vurgulayarak, “Enflasyonun öngörülenden çok daha güçlü seyretmesi sonucu Hazine ve Maliye Bakanlığı ek bütçe yapmak zorunda kaldı. Bu bütçenin de tekrar ülkemize, vatanımıza, milletimize hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi.

 

GÜNEŞ GİBİ BİR KAYNAK VARKEN BUNU KULLANMAK ARTIK KAÇINILMAZ…

 

Büyüme hedeflerine sanayi sektörü olmadan ulaşmak mümkün değilken sanayi sektörü artan maliyetler ile yoruluyor diyen Murat Aydoğdu; “Büyümenin sürdürülebilir olması çok önemlidir. Artan hammadde fiyatları, enerji fiyatları, kur artışları pek çok sektörde katlanılamaz hale gelmiştir. Son 1 yılda doğalgaza gelen zam % 600, son1 yılda sanayide elektrik kullanımına gelen zam oranı ise % 300’ün üzerindedir. Tabii bu artışlar gerçekten sanayi üretimimizi müthiş derecede zorlamakta. Gelecek dönemde enerjisini herkesin güneşten karşılaması bir zorunluluk oldu diyebiliriz. Elimizin altında güneş gibi bir kaynak varken bunu kullanmak artık kaçınılmaz. Teknolojinin gelişmesi ile bu tür sistemler daha da kullanılabilir hale geldi. Oda olarak yaklaşık 7-8 ay önce yapımına başladığımız çatı GES projemizde sona yaklaştık. Proje onayı ve geçici kabuller ile birlikte deneme üretimlerimiz başladı. Bugüne kadar 5 MWhenerji ürettik.

 

İş dünyası olarak bu zor koşullarda çözüm ortağı olmak için elimizi en fazla taşın altına koyan camiayız desek abartmış olmayız. Ayakta kalmak için öz sermayesinden harcayan, yeni yatırımlarla yeni istihdam alanları oluşturan, yerel kalkınmaya destek veren tüm üyelerimize huzurlarınızda teşekkür ediyor, hayırlı işler bereketli kazançlar diliyorum” şeklinde konuştu. 

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş