Milyonların havada uçtuğu ancak elle tutulur bir başarının kamuoyuna sunulamadığı Çanakkale’nin kapalı kutusu Teknopark, İl Genel Meclisinin hazırladığı rapor sonrası bir kez daha tartışılmaya açıldı.
Ayrılan dev bütçelere rağmen bugüne kadar sadece 3 patent ve 1 faydalı model sonucuna ulaşan Çanakkale Teknopark’ın, teşvik ve vergi muafiyetlerinden yararlanmak için kurulmuş bir masa, bir sandalye ve bir kalemden ibaret tabela şirketlerinden oluştuğu yönünde ki iddialar kafaları bulandırdı.
Öte yandan bina tadilatı için gerekli 100 milyon liralık ödeneği bulamayan Teknopark’ın, yılda kaç gün ne şekilde kullanıldığı, yıllık ne kadar ödendiği belirsiz olan Varşova’da lüks ofis kiraladığı ve Dubai’de de ikinci bir lüks ofis kiralamayı planladığı ortaya çıktı…
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası gibi sivil toplum örgütleri ve siyasiler tarafından zaman zaman gündeme getirilerek sorgulanan ancak milyonluk bütçelerle ne yaptığı bir türlü anlaşılamayan Çanakkale’nin kapalı kutusu Teknopark’ın kapağını nihayet Çanakkale İl Genel Meclisi araladı.
Meclis Araştırma ve Hukuk ile Sanayi, Ticaret ve Teknoloji Komisyon Başkanlıkları tarafından hazırlanan ortak rapor ile çarpıcı detaylara ulaşıldı.
SIKINTIYI GESTAŞ, KEYFİ TEKNOPARK YAŞIYOR…
Teknoloji Geliştirme Bölgeleri bünyesinde faaliyet gösteren girişimci firmalar, Ar-Ge indirimi, SGK işveren hissesi desteği, gelir vergisi stopaj desteği, damga vergisi istisnası, gümrük vergisi istisnası, KDV istisnası gibi geniş ölçekli her türlü muafiyet ve olanaklardan faydalanabilirken Teknopark’a herhangi bir kira ödemiyorlar.
Fakat yüzde 54 hissesine sahip olmasına karşın yönetimde söz sahibi olamayan büyük ortak GESTAŞ, Teknopark’a 4 milyon lira gibi yüklü bir kira bedeli ödüyor.
13 YILDA BU KADAR BÜTÇE 3 PATENT İÇİN Mİ…
2012 yılında kurulan Teknopark’ta, ayrılan dev kaynaklara ve paydaşlara sağlanan büyük avantajlara rağmen elde edilen sınırlı başarı ise şaşkınlık yarattı. En sert eleştiri ise CHP İl Genel Meclisi Grup Başkanvekili Sadık Göğüsgeren’den geldi.
Göğüsgeren; “Bu kadar büyük bir bütçe ve imkanlar bileşeninin bugüne kadar sadece 3 patent ve 1 faydalı model sonucuna ulaşabilmesi eleştiri gerektiriyor. Teknopark bünyesinde faaliyet gösteren şirketlerde sanki indirimlerden ve imkanlardan faydalanır gibi bir hava görüyoruz. Teknopark Çanakkale’nin bir değeri ancak bir yanlışlık varsa bunu düzeltme ve bunu uyarma yönünde Çanakkale halkı adına bu çalışmayı yapıyoruz“ dedi.
FİRMALAR BANKER BİLO OFİSİ GİBİ…
Teknopark üzerinden devlet imkanlarından yararlanan bazı firmaların tabeladan ibaret olduğunu iddia eden Sadık Göğüsgeren; “Banker Bilo’nun ofisi gibi, bir masa, bir sandalye, bir kalem olan işletmeler var. Oraya teşvik amaçlı gelip büro açtıkları belli. Vatandaş olarak biz buna kanaat getiriyoruz. Çanakkale halkı da bunu biliyor çünkü görüntü öyle. Tabi bizim görevimiz Teknopark’ın Çanakkale’ye, ülkemize, gençlerimize, yazılımcılarımıza, sanayi adamlarına faydalı olmasına teşvik yönündedir” şeklinde konuştu.
TEKNOPARK KİMSEYE BABASINDAN MİRAS KALMADI…
Teknopark yönetimini her konuda şeffaf olmaya davet eden Göğüsgeren; “Kamuoyuna gelirlerinizi, giderlerinizi, şirketlerin faaliyetlerini, düzenli olarak paylaşmak zorundasınız. Hiç kimseye 145 bin metrekarelik alan babasından miras kalmadı. Orada bir faaliyet oluyorsa, Çanakkale halkına, İl genel meclis üyelerine, Çanakkale belediyelere, muhtarlıklara, üniversitelerde okuyan çocuklar orada bilgi sahibi olmak zorunda” dedi.
ÖNCE VARŞOVA”DA ŞİMDİ DUBAİ’DE LÜKS OFİS MERAKI…
Yaklaşık 100 milyon TL. dolayında tadilat maliyeti bulunan Çardak Beldesinde ki binası için kaynak arayışında olan Teknopark’ın, paraları nereye harcadığı ise komisyon raporuna yansıdı.
Açıklanan rapora göre Çanakkale Teknopark yönetimi, Polonya Varşova’da Hays, Regus, Segro, Orange ve BNP gibi firmaların da yer aldığı Marszalkowska Merkezi olarak bilinen iş merkezi içinde lüks bir ofis kiralamış. Ofisin kiralama ve işletme giderlerinin tamamı Teknopark tarafından karşılanırken Birleşik Arap Emirlikleri Dubai’de de aynı kullanım amacına özgü lüks bir ofisin kiralanmasının planlandığı öğrenildi.
HAYALET BİNADA ONLARCA FİRMA KAYDI…
Ticaret ve Sanayi Odası’na kayıtlı 20’nin üzerinde şirketin faaliyette bulunduğunu beyan ederek adres gösterdiği Teknopark’a ait Çardak’ta ki söz konusu binanın kapısına zincir vurularak kapatılmış olması ise kafaları daha da karıştırıyor.
Kilitli binada ki sözde faaliyetlere şüpheyle yaklaşan CHP İl Genel Meclis Üyesi Can Algönül; “Bu firmalar yerel firmalar mı yoksa başka şehirlerde yer bulamadıkları için buraya gelen firmalar mı bilmiyoruz. Bunlar devletin vermiş olduğu teşvik veya vergi indirimlerinden faydalanmak için tabela firmaları mıdır. Kapalı ama orada faaliyetini sürdürüyorum diye adres gösteren 20’yi aşkın şirket var, bu da çok şaşırtıcıdır” dedi.
REKTÖRE TOKAT GİBİ YANIT…
İki yıldan buyana tadilat bekleyen Teknopark’a ait Çardak’ta ki söz konusu bina için “Siyasi polemik malzemesi” diyerek CHP’li Çardak Belediyesi’nin tadilat ruhsatı vermediğini iddia eden Teknopark Yönetim Kurulu Başkanı ve ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu’na, CHP İl Genel Meclis Üyesi Güneş Pehlivan’dan da tokat gibi yanıt geldi.
Pehlivan; “Teknopark’ın tadilat ruhsatı başvuru dosyasında şantiye şefi ve müteahhitlik belgesi bulunmamakta. Belediye’nin defalarca eksik hususların giderilmesi bildiriminde bulunmasına rağmen yaklaşık 2 yıldır başvurucu tarafından gereken evraklar sunulmamaktadır. Buna rağmen, bir kasıt bulunduğu imasıyla Belediye’nin ruhsat vermediği ifadesi alenen dezenformasyondur. Ve belli ki bu hususta çıkan yasalar da sadece muhaliflere uygulanmaktadır ki, Sayın Rektör rahatlıkla bu açıklamayı yapmakta bir sakınca görmemektedir” ifadelerini kullandı.
KAYNAKLARI LÜKS OFİSLERE DEĞİL TADİLATA AYIRIN…
Hizmet noktasında finans sıkıntısı yaşayan Teknopark’ın yurt dışında ki lüks ofislerini hatırlatan Pehlivan; “Teknopark, hiç şüphesiz iki eksik evrakını bir yılı aşkın sürede tamamlayamayacak acemilikte bir yapı değil. Burada olsa olsa kasıt olabilir. Bu durumda 100 milyon TL’yi aşkın tadilat masrafını yüklenmemek ve gerektiğinde CHP’li Belediyeyi bahane gösterebilmek adına mı bu evraklar tamamlanmamıştır sorusu akla gelmiyor değil. Eğer mesele bu ise, yılda kaç gün, ne şekilde kullanıldığı; yıllık ne kadar kira ödendiği belirsiz olan Varşova’daki lüks ofisin kirasına, Dubai’de kiralanması planlanan ikinci lüks ofise ayrılacak bütçe, öncelikle Çardak ek binasının tadilatında ve kullanıma açılmasında değerlendirilebilir. Özgür düşüncenin ve dış müdahalelerden bağımsızlığın baş koşulu olduğu Teknopark’lar bu tutumlarla yönetilemez Sayın Rektör. Egemen siyasi partinin halkla ilişkiler departmanı anlayışıyla bilim de yapılamaz. Ne yazık ki, yapılamıyor da” dedi.