TERMİK SANTRALDE KORONAVİRÜS ALARMI..!

Karabiga’da faaliyet gösteren Cenal Termik Enerji Santralinde görevli dört çalışanın Koronavirüs’e yakalandığı öğrenildi. Karantinaya alınan hastaların tedavi sürecine başlanırken belde de önlemler en üst seviyeye çıkartıldı.
Binlerce Çinli işçi tarafından inşa edilen termik santralde halen yabancı işçiler çalışmaya devam ediyor…

TERMİK SANTRALDE KORONAVİRÜS ALARMI..!
Yayınlama: 17.04.2020
21.132
A+
A-

Karabiga’da faaliyet gösteren Cenal Termik Enerji Santralinde görevli dört çalışanın Koronavirüs’e yakalandığı öğrenildi. Karantinaya alınan hastaların tedavi sürecine başlanırken belde de önlemler en üst seviyeye çıkartıldı.

Binlerce Çinli işçi tarafından inşa edilen termik santralde halen yabancı işçiler çalışmaya devam ediyor…

 

Tarım arazilerine, konutlara, arkeolojik alanlara yakınlığıyla tartışma konusu olan, Akdeniz foklarının üreme bölgelerini etkileyen ve bu nedenle sayısız yargı süreci yaşayarak ÇED Olumlu Kararları iptal edilen ve şantiyesi mühürlenen Çanakkale’nin Karabiga beldesinde kurulu Cenal Termik Enerji Santrali’ni ne çevreciler, ne toplum baskısı nede hiçbir yargı kararı durduramamıştı. Ancak Çanakkale’deki pek çok kömürlü termik santralin en büyüğü olan Cengiz Holding-Alarko ortaklığındaki dev termik santral, bugün küçücük bir virüs karşısında zor günler yaşıyor.

Santralde görevli 4 çalışanda Koronavirüs bulgusuna rastlamasının ardından üretimin durmaması için alınan tedbirler en üst seviyeye çıkarıldı. Rakamların açıklanandan daha fazla olmasından ve artmasından endişe ediliyor. Belde halkı ise gelişmelerden endişeli.

Salgın sürecinde Karabiga’ da hiçbir vatandaşa Coronavirüs’ün bulaşmadığını iddia eden Belediye Başkanı Ahmet Elbi ise, Termik Santralinde ilk olarak bir, ardından da üç olmak üzere toplamda 4 çalışanda Koronavirüs tespit edildiğini açıkladı.

 

 

TERMİK SANTRAL İÇİN ÖZEL SAĞLIK HEYETİ OLUŞTURULDU…

Karabiga beldemizde hiçbir pozitif vaka yok diyen Başkan Elbi; “Bu konuda santral yönetimi gerekli tedbirleri aldı. Aynı zamanda Çanakkale Valisi Orhan Tavlı konu ile çok yakından ilgileniyor. Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğü, İlçe Sağlık Müdürlüğü ve Biga Kaymakamlığı ve ÇOMÜ Sağlık Uygulamaları ve Araştırma Hastanesinden heyetler oluşturuldu ve Cenal Karabiga Santraline bu heyetler geliyorlar ve gerekli çalışma ve incelemeleri yapıyorlar. Ayrıca Santralin kendi sağlık ekipleri de tüm tedbirleri aşmış durumda. Santrale giriş çıkışları ateş ölçer ile ölçüm yaptıktan sonra yapılabiliyor. Dediğim gibi santralde bir testi pozitif çıkan vaka vardı. Sonradan bu sayıya 3 pozitif vaka daha eklendi. Testi pozitif çıkan çalışanların aileleri izole edildi. Virüs kapmış hastalarda 14 gün karantina altına alınarak tedavileri yapıldı. Bu hastalardan 2 tanesinin tedavileri devam ediyor. Diğer hastalar karantina altında. Ama tüm Koronavirüs teşhisi konan hastaların hiç birinin hayati tehlikesi yok” dedi. 

 

 

NE İŞAATI NEDE FAALİYETİ HİÇ BİR KARAR ENGELLEYEMEDİ…

Proje ve inşa aşamasında da Türkiye gündeminden düşmeyen Cengiz Holding ile Alarko Holding ortaklığına ait Cenal Termik Santrali, çok sayıda olumsuzluğa neden olması nedeniyle büyük tepki görmüş, sayısız protestoya ev sahipliği yapmıştı. Çok sayıda mahkeme ve iptal kararı süreci uzatmış ama sonucu değiştirmemişti.

Tarihi SİT alanı olan Priapos Antik Kentinin hemen yanına kurulan, Karabiga beldesinin merkezindeki evlere birkaç yüz mesafedeki santral, zeytinlikler ile insan ve doğa sağlığı üzerinde yaratacağı etki nedeniyle endişeye yol açıyor.

Santral için yapılan deniz dolgusu ile mendirek yapıları ise bölgede yaşayan risk altındaki Akdeniz Foku ve deniz kaplumbağası türlerinin yaşam alanlarını daraltması nedeniyle çevrecilerin tepkisini çekiyor.

Santralin soğutma sistemleri için denizden alınıp ısınmış bir şekilde denize tekrar deşarj edilen sularının ise bölgedeki balıkçılık faaliyetlerini güçleştirmesi bekleniyor.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş