ULUSLARARASI NOKTA GÜNÜ

ULUSLARARASI NOKTA GÜNÜ
Yayınlama: 14.09.2023
Düzenleme: 15.09.2023
436
A+
A-

Merhaba sevgili okurlar,

15 Eylül Uluslararası Nokta Günü!

Yaratıcılığı, cesareti ve iş birliğini kutlamak için, yılın en eğlenceli günlerinden biri!

Hem çocuklar hem de yetişkinler tarafından kutlanan Uluslararası Nokta Günü, bağlantı kurma, iş birliği yapma ve yaratıcılık günü… Aynı zamanda kendini keşfetmek ve ifade etmek için de harika bir gün! Yazarak, çizerek, resim yaparak, fotoğraf çekerek, video çekerek, dans ederek ve müzik yaparak siz de katılın…

Peter H. Reynolds’ın “Nokta” adlı kitabı, Uluslararası Nokta Günü’ne ilham veren kaynaktır. Çocuk kitabı kategorisinde değerlendirilse de, bence yetişkinlerin de güzel anlamlar keşfedebileceği ilham niteliğinde bir kitap. Öğretmenin verdiği bir tepkinin, bir çocuğun hayatını ve özellikle hayata karşı duruşunu nasıl değiştirdiğine şahit oluyoruz. Bu yüzden, yazarın da söylediği gibi “Bir noktanın bizi nereye götürebileceğine asla bilemeyiz…”

Hevesi kırılmış, kendine inanmayan, özgüvensiz bir çocuğun basit ama etkileyici bir hareketle nasıl daha iyiye yönlendirilebileceğini görüyoruz kitapta. Tek bir noktayla başlayan serüvenin, minicik adımlarla da olsa nasıl güzel, tatmin edici bir yolculuğa dönüştüğünü bize hatırlatıyor yazar…

Her Çocuk Özeldir. Çocuklarımızın hepsi birer cevher, ister anne-baba, ister öğretmen olsun önemli olan o cevheri çıkartabilmek… Yazar bunu bir öğretmen aracılığı ile bizlere o kadar güzel anlatmış ki, bir eğitimci olarak kitaba vuruldum… Tüm yetişkinlere ve tüm çocuklara önerilebilecek harika bir eser…

Vashti, resim dersinden çıkmıştır ve elindeki boş kağıda sıkıntılı bir şekilde bakmaktadır. Öğretmeni sınıfa gelir ve resim yapamama sıkıntısını anladığı öğrencisine: “Bir nokta yap bakalım o seni nereye götürecek?” der. Vasthi öfkeli bir şekilde boş kağıdın ortasına bir nokta kondurur ve öğretmenine verir. Öğretmeni de altına imza attırır. Resim yapamasa da, imza atabileceğini söyleyen Vashti imzasını da atar. Ertesi hafta resim dersinde Vashti, kendi resminin kenarları yaldızlı bir çerçevenin içinde sınıfta duvarda asılı olduğunu görür. Bu övgüden çok etkilenir ve daha güzel bir nokta yapabilmek için çalışır. O kadar güzel noktalar yapar ki resimleri okuldaki sergide sergilenir.

“Hayatta en büyük mucize küçükken iyi bir öğretmene rastlamaktır.”

Hepimiz bir çocuğun önyargılı fikirlerine meydan okuma ve çocukları hayal kurmaya teşvik etme sorumluluğunu paylaşıyoruz. Yazar bize öğretmenlerin bu yöndeki güçlü etkisini gösteriyor. Eğitim alanında olan ve çocuklarla birlikte zaman geçiren yetişkinlere, çocuklara ilham vermek için sahip oldukları güç hatırlatılmalıdır.

Özetle, Peter H. Reynolds’ın yazıp resimlediği “Nokta”, ufacık bir noktanın insanın yaşamını nasıl değiştirebileceğini anlatıyor.  Hepimiz başarabiliriz. Yeter ki kalemin ucuyla o ilk küçük noktayı konduralım.

Peter H. Reynolds yazdığı ve resimlediği bu kitabını, resim yapması için kendisini yüreklendiren matematik öğretmeni Bay Matson’a ithaf etmiş. Öğretmeni Bay Matson, Reynolds’ı yüreklendirdiğinde Reynolds ikiz kardeşiyle birlikte yıllardır resim yapıyormuş. Birlikte yedi yaşından itibaren çizgi romanlar hazırlayıp, bunları babalarının fotokopi dükkanında çoğaltıp yayımlarlarmış. Eğitim hayatına devam ettiği Massachusetts Güzel Sanatlar Akademisi’nde “Üstün Öğrenci Ödülü” kazanmış.

“Nokta” yazarın en tanınmış kitaplarından biri. Öyle ki, bu kitaptan yola çıkılarak kutlanan “Nokta Günü” bile var. 15 Eylül 2009’da Terry Shay adında bir öğretmenin sınıfını Nokta adlı kitapla tanıştırması ile bugün kutlanmaya başladı. 2009’dan bu yana, gün küresel bir sansasyon haline geldi. Şu anda 181 ülkede yaklaşık 16 milyon kişi tarafından kutlanıyor. Dünyanın her yerindeki eğitimciler Uluslararası Nokta Günü’nde sınıflarında çeşitli etkinlikler düzenliyorlar.

Yaratma cesaretine bir övgü olarak 15 Eylül,“International Dot Day / Uluslararası Nokta Günü” olarak kutlanıyor. Nokta’nın 7 dakikalık kısa animasyon filmi de yapılmış. Bu film, 2005 yılında Amerikan Kütüphaneciler Birliği’nin ödülü Carnegie Madalyası’nı kazanmış. Kitabın devamı niteliğinde olan “Mış Gibi” için de bir film yapılmış ve o da ertesi yıl o da “Çocuklar İçin En Seçkin Video Ödülü”nü kazanmış.

Haydi, siz de noktanızı koyun, bakalım sizi nereye götürecek…

Uluslararası Nokta Günü kutlu olsun!

Sevgilerimle…

 

Ebru MUTLU ÖZDAMAR

Okul Öncesi Eğitimcisi

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş