AĞAYA BEREKET, KÖYLÜYE FELAKET..!

AĞAYA BEREKET, KÖYLÜYE FELAKET..!
Yayınlama: 22.08.2024
Düzenleme: 23.08.2024
2.273
A+
A-

Çanakkale’de 12 muhtarın “Yağmur Savar Topu” kullanarak kuraklığa neden olmakla suçladığı tarım işletmesi iddiaları reddederek cihazın yağmur sırasında çalışmadığını ileri sürdü.

Ancak muhtarlar dün bölgede etkili olan şiddeti yağış sırasında ardı ardına patlayan yağmur savar topunu ve dağılan bulutları video ile kayıt altına alarak iddialarını belgeledi. Araç trafiğini durduracak kadar şiddetli yağmura rağmen bölgeye tek bir damla düşmediği ileri sürüldü…

 

Çanakkale’de etkili olan kuraklığa karşı mücadele başlatan Çanakkale Muhtarlar Derneği Başkanı Ufuk Göçoğlu öncülüğünde ki 12 muhtar, Batak Ovası’nda 6.200 dekar arazi üzerinde bulunan Anadolu Etap Tarım İşletmesine ait Kumkale Çiftliği’nde üretilen şeftali, nektarin ve kayısı çeşitleri gibi meyvelerin çatlamasını önlemek için yağmur savar topu kullandığını ve bu işlemle yağmurun yağmasının engellenerek, köylerin ve çiftçilerin kuraklığa mahkum edildiğini iddia etmişlerdi.

Söz konusu haberimiz kamuoyunda büyük yankı bularken gelen tepkiler karşısında işletmeden iddiaları yalanlayan bir açıklama geldi. Ancak muhtarlar yağmur sırasında çektikleri vidolarla işletmenin savunmasını belgelerle çürüttü.

 

 

YAĞMUR BULUTLARI GELDİĞİNDE ÇALIŞMIYORMUŞ…

 

Çanakkale Özel Haber’e ulaşarak iddialara ilişkin açıklamalarda bulunan Anadolu Etap İşletmesi yöneticilerinden Alper Hançerli; “Anadolu etap işletmesi ile ilgili yapmış olduğunuz haber yanlış bilgiler içermektedir. Haberde geçen bilgilerin tamamı yanlış bilgidir. Söz konusu cihaz yağmur savar değil dolu savardır, dolu yağışı getiren bulutlar yaklaştığı zaman devreye girer ve yağmur bulutları geldiğinde çalışmaz, cihaz radara bağlı olarak çalışır, işletme 6200 dekarlık alandır, dolu topu ise işletmenin tam ortasında 800 dekar alanda etki göstermektedir ve cevre alanlara etki etmez” diyerek işletmesini savundu ve muhtarların iddiasını reddetti.

Hançer’li ayrıca firma isimleri telaffuz edildiği için hukuki süreç başlatılacaklarını belirterek haberin kaldırmasını istedi.

 

 

TOP PATLADI, BULUTLAR DAĞILDI…

 

Ancak Anadolu Etap’tan gelen açıklamadan birkaç saat sonra muhtarlar tarafından işletmenin savunma ve iddialarını çürüten videolar paylaşıldı. Görüntülerde bölgede etkili olan şiddetli yağmur nedeniyle karayolunda araç trafiğinin dahi durduğu görülürken söz konusu arazide ardı ardına patlayan yağmur savar topunun yankılanan sesi ve aynı alanda dağılan bulutların görüntüsü paylaşıldı.

Yağmur değil dolu savar topu kullandıklarını belirterek radara bağlı olarak çalıştığını ileri sürdükleri cihazın yağmurda değil dolu yağışı getiren bulutlar yaklaştığında devreye girdiğini iddia eden işletmenin iddiaları da belgeli olarak çürütülmüş oldu.

Meteoroloji tarafından dolu uyarısı yapılmamasına rağmen çalışan cihaz nedeniyle etkili olan şiddetli yağışa rağmen bölgeye bir damla yağmur düşmediği ileri sürüldü.

 

 

YAĞMURU BİLE ELİMİZDEN ALIYORLAR…

 

Tepki toplayan görüntüleri “Batak Ovası’nda Engellenen Yağmur, Kuruyan Umutlar” başlığıyla paylaşan Çanakkale Muhtarlar Derneği Başkanı Ufuk Göçoğlu; “Bu akşamüstü, Batak Ovası’nda çiftçimizin bin bir emekle beklediği yağmur bulutlarının dağıtıldığını görmek, kalbimizde derin bir yara açtı. Topraklarımız kurak, mahsullerimiz susuz, çiftçimiz ise her buharlaşan damlayla daha da yıkılıyor.

Her gün alın teriyle toprağını işleyen çiftçimizin en doğal hakkı olan yağmuru bile elinden alıyoruz. Bu topraklar, o yağmurla can buluyor; umutlarımız, zeytinlerimiz o yağmurla yeşeriyor. Bugün Batak Ovası’nda yağmur bulutlarını dağıtmak, sadece suyu değil; umutlarımızı, geleceğimizi de elimizden almaktır.

Görüntüler ortada, yorumu sizlere bırakıyorum. Batak Ovası’nın, çiftçisinin ve toprağının hakkını korumak hepimizin sorumluluğudur. Yağmurun gölgede kaldığı bu toprakları birlikte aydınlatalım” dedi.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş