BELEDİYEYE YARIM ASIRLIK BORÇ ÇIKARTILDI..!

BELEDİYEYE YARIM ASIRLIK BORÇ ÇIKARTILDI..!
Yayınlama: 03.07.2025
Düzenleme: 04.07.2025
1.476
A+
A-

DSİ, sel ve su taşkınlarını önlemek amacıyla inşa edilen ve 1975 yılında hizmete açılan Atikhisar Barajının yapım maliyeti için tam 50 yıl sonra Çanakkale Belediyesinden 300 milyon liranın üzerinde bir para talep etti. Yetkililer paranın ödenmemesi halinde yasal takip başlatacaklarını açıklarken Belediye Başkanı Muharrem Erkek, yasal olmayan karara ilişkin hukuki yollara başvuracaklarını söyledi.

Yaşananları Aziz Nesin’lik bir hikaye diyerek kamuoyu ile paylaşan Başkan Erkek; “Sayın Cumhurbaşkanı talimat vermişti, silkeleyin şu CHP’li belediyeleri diye. Herhalde nasıl silkeleyebiliriz diye her yönden incelemeler yapıyorlar. Nerden silkeleyebiliriz, nasıl silkeleyebiliriz diye ama bende şunu söyleyeyim silkeleyebilirsiniz ama asla yıkamazsınız” dedi…

 

Çanakkale’nin tek içme suyu kaynağı olan ve aynı zamanda tarımsal sulamada da kullanılan Atikhisar Barajı, bu defa kuraklık ile değil 50 yıl öncesinden hesaplanan bir alacak ile gündem oldu. Çanakkale Belediye Meclisi Temmuz ayı toplantısında, kısa bir süre önce DSİ’den gelen bir yazının şaşkınlığını yaşadıklarını ifade eden Belediye Başkanı Muharrem Erkek, kendilerinden barajın yapım maliyeti olarak 300 milyon liranın üzerinde bir rakam talep edildiğini duyurdu.

 

DEVLET BU BARAJI TAŞKIN ÖNLEMEK İÇİN YAPTI…

 

Talep edilen paranın gerekçenin ise hiçbir yasal dayanağı olmadığını vurgulayan Başkan Erkek; “Son gelen bir yazıyla DSİ, Atikhisar barajının yapım maliyetini belli bir oranda Çanakkale Belediyesinden talep etti. 300 milyon liranın üzerinde bir rakam bu. Sayın valimizin başkanlığında DSİ Bölge Müdürünün de katıldığı bir toplantıda ben bu talebin ne kadar hukuka aykırı olduğunu birçok gerekçeyle anlattım. Yanılmıyorsam 1962 yılında, ben doğmadan 7 yıl önce Çanakkale de çok büyük bir taşkın sel felaketi oluyor. Kentin 3/2’si çok büyük zarar görüyor. Cumhuriyet Meydanına bile büyük kum torbaları konuyor. Bu sel felaketi üzerine Çanakkale’de taşkın önleme amaçlı bir baraj yapımına karar veriliyor. Yani bizim Atikhisar Barajımızın yapılmasının en önemli sebebi taşkın önleme, ikincisi ise tarımsal sulama. Yani içme suyu temini amacıyla yapılmış bir baraj değil” dedi.

 

BARAJIN BAKIM ONARIM GİDERLERİNİ ZATEN ÖDÜYORUZ…

 

O dönemdeki 1053 sayılı kanuna göre şimdi bugün bu maliyeti bizden talep ediyorlar diyen Muharrem Erkek; “ O zaman ki kanunu incelediğimizde içme suyu temini için yapılan barajlarda, Ankara, İstanbul ve nüfusu 100 bini geçen belediyelerin sorumluluğu var. Ancak Atikhisar Barajı içme suyu temini amacıyla yapılmıyor. Yanılmıyorsam 1991-1992 yıllarında dönemin Belediye Başkanı Sayın İsmail Özay zamanında içme suyu temini için su alınmaya başlanıyor ki o dönemde de Çanakkale’nin nüfusu 100 binin altında. Alınan ham su bedeli karşılığında ise her yıl barajın bakım onarım giderlerine katılınıyor” şeklinde konuştu.

 

NERDEN, NASIL SİLKELEYEBİLİRİZ DİYE ARAŞTIRIYORLAR…

 

Karara “Bizi silkelersiniz ama yıkmazsınız” diyerek rest çeken Çanakkale Belediye Başkanı Muharrem Erkek; “Atikhisar Barajı 1975 yılında faaliyete geçti. Yıl olmuş 2025, aradan geçmiş Birden içme suyu temini için yapılmamış barajın yapım maliyetini Çanakkale belediyesinden talep etmek geliyor akıllarına. Tabi sayın Cumhurbaşkanı talimat verdi, silkeleyin şu CHP’li belediyeleri diye. Herhalde nasıl silkeleyebiliriz diye her yönden incelemeler yapıyorlar. Nerden silkeleyebiliriz, nasıl silkeleyebiliriz diye. Ama bende şunu söyleyeyim, silkeleyebilirsiniz ama asla yıkamazsınız” dedi.

 

50 YIL SONRA PARA İSTEMEK AZİZ NESİN’LİK BİR HİKAYE…

 

Başkan Erkek, bütün engellemelere rağmen, her şeye rağmen Çanakkale Belediyesinin hizmetlerine devam edeceğini vurgulayarak; “Bazı şeyleri geciktirebilirsiniz, bazı şeyleri engelleyebilirsiniz ama sonuçta biz Çanakkale halkıyla birlikte, sivil toplumla birlikte, sosyal belediyecilik, dürüst belediyecilik, halkçı belediyecilik anlayışımızı sürdüreceğiz. Tabi bu hukuki ihtilaf konusu da olacak. Sayın bakandan randevuda istedim, yaklaşık 20 gün oldu ama daha bir dönüş olmadı. Taşkın önleme amacıyla yapılan bir barajın 50 yıl sonra yapım maliyetini talep etmek herhalde Aziz Nesin’lik bir hikaye olsa gerek. Ama bu konuda ciddi de bir yazı yazdılar. Ödemezseniz yasal takip yaparız, şunu yaparız bunu yaparız. Biz hukuk çerçevesinde mücadelemizi yürütürüz” şeklinde sözlerini noktaladı.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş