BEN OLSAM BU OVAYA BU KENTİ KURMAZDIM…!

BEN OLSAM BU OVAYA BU KENTİ KURMAZDIM…!
Yayınlama: 22.02.2023
Düzenleme: 23.02.2023
2.376
A+
A-

 

Çanakkale Belediye Meclisinin olağandışı toplantısına katılan ÇOMÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı ve ÇOMÜ Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Tolga Bekler, çok çarpıcı açıklamalarda bulundu. Depremlerin hiçbir zaman bitmeyeceğine vurgu yapan Bekler, “Büyük depremi biz görmesek çocuğumuz ya da torunumuz görecek. Çanakkale’de son 6 yılda irili ufaklı 50 bin deprem kaydettik. Bölgemizde 7 ve üzeri depremler çokta uzak değil” dedi.

 

 

ÜLKEMİZİN DÖRT TARAFI FAYLARLA ÇEVRİLİ

 

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mühendislik Fakültesi Dekanı ve ÇOMÜ Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Tolga Bekler, Çanakkale Belediye Meclisinin olağandışı toplantısına konuk konuşmacı olarak katıldı. Ülkemizin dört bir tarafının fay hatları ile sarılı olduğuna dikkat çeken Bekler, “Ülkemizin her tarafı fay hatları ile sarılmış durumda. Benzetmek çok doğru değil ama kanserli doku her yeri sarmış. Bundan kaçacak bir tarafımız yok. Bir santimetre bile kaçışımız yok” şeklinde konuştu.

 

BİZ GÖRMESEK ÇOCUĞUMUZ O GÖRMESE TORUNUMUZ GÖRECEK

 

Her neslin depremleri göreceğini ifade eden Bekler konuşmasını şu şekilde sürdürdü;“Her fayın farklı bir karakteri var. Türkiye’de her 10 yılda bir 6 ve üzeri depremi ya yaşayacaksınız ya göreceksiniz ya da etkileneceksiniz. Hayatınıza baktığınızda bunun böyle olduğunu görürsünüz. Büyük deprem olmadı mı? çocuklarınız ya da torunlarınız bu depremleri elbette görecektir. Her nesil depremleri görecek ve tanıyacak bundan kaçışımız yok.

 

DEPREMLER HİÇBİR ZAMAN BİTMEYECEK

Depremler hiç zaman bitmeyecek. Ne zaman kalp atışınız biter depremlerde o zaman biter gözüyle bakmak lazım.

1 Ocak 2017 tarihinden bugüne kadar Çanakkale’de irili ufaklı 50 bin deprem meydana geldi.

 

BİZ YERİMİZİ YURDUMUZU DEĞİŞTİREMEYİZ

Çanakkale aktif fay hatlarının tam ortasında. Aktif fay hatlarının olduğu Gönen, Saroz ve Edremit’in hemen hemen tam ortasında kalıyoruz. Bu faylar bize ortalama 80 ile 90 kilometre arasında uzaklıklarda. Biz yerimizi yurdumuzu değiştiremeyiz. Faylarında yerini değiştirmek mümkün değil. Keşke bu mümkün olsaydı ama değil.

 

BUNLARI SÖYLEMEK İSTEMEZDİM AMA SİZ ZATEN BİLİYORSUNUZ

Bölgemiz Çok hareketli bir bölge. Bu hareketten etkileneceğiz bu kötü haber. Büyük deprem üreten alanlara baktığımız zaman Çan Etili, Yenice ve Gönen var. Bu da kötü bir haber. Bunları söylemek istemezdim ama çoğumuz zaten biliyorsunuz.  Orta büyüklükteki depremlerin tekrarlama periyotları aşağı yukarı 20 yıl bu idare eder, iyi bir haber sayılır. Büyük depremler 65 yıl ile 250 yıl arasında kendini tekrarlıyor.

 

 

BUNU SİZİ KORKUTMAK İÇİN SÖYLEMİYORUM

Bölgemizde 7 ve üzeri depremler çokta uzak değil bunun üzerine basıp söylüyorum. Bunu hoca bizi korkutmak için diye mi söylüyor diye düşünmeyin. Bende canım. Benimde bir ailem var bende Çanakkaleliyim.

 

BEN OLSAM KENTİ BU OVAYA KURMAZDIM

Nasıl bir zeminde oturuyoruz sorusunun cevabı pek de iyi bir zeminde oturmuyoruz. Daha doğrusu biz zeminde oturuyoruz kayada oturmuyoruz. Kayada oturmak istiyorsanız Assos a gidersiniz. Çanakkale Merkez bir zemin Esenler’de bir zemin Barbaros da bir zemin. Baktığınız zaman ova olarak geçiyor. En verimli topraklar üzerinde oturuyoruz.

Zeminlerimiz başta sıvılaşma olmak üzere depremlerin yatay kuvvetlerine karşı dayanabilecek kuvvette bir zemin değil. Ben olsaydım bu ovaya kenti kurmazdım, ama yapıda buna dayanamayacak diye bir durumda söz konusu değil.”

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş