BİR BU EKSİKTİ… BOĞAZIMIZ TEHLİKE ALTINDA..!

Rusya-Ukrayna savaşında Karadeniz’e döşenen ancak çıkan fırtınada çıpalarından kurtularak denizde sürüklenmeye başlayan 420 serseri mayından biri İstanbul’a ulaştı. İstanbul Boğazı gemi trafiğine kapatılırken Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, Çanakkale Boğazının açık olduğunu ve gelişmelerin değerlendirildiğini söyledi…

BİR BU EKSİKTİ… BOĞAZIMIZ TEHLİKE ALTINDA..!
Yayınlama: 26.03.2022
6.336
A+
A-

Rusya-Ukrayna savaşında Karadeniz’e döşenen ancak çıkan fırtınada çıpalarından kurtularak denizde sürüklenmeye başlayan 420 serseri mayından biri İstanbul’a ulaştı. İstanbul Boğazı gemi trafiğine kapatılırken Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, Çanakkale Boğazının açık olduğunu ve gelişmelerin değerlendirildiğini söyledi.

 

Uzmanlar akıntıyla gelmeye devam eden mayınların özellikle boğazlardan geçiş yapan akaryakıt, doğal gaz, sıvılaştırılmış gaz gibi maddeleri taşıyan gemiler için büyük tehlike oluşturduğuna vurgulayarak olası bir faciaya dikkat çekiyor…

 

Ukrayna’nın liman girişlerine döşediği mayınlardan biri olduğu tahmin edilen mayın İstanbul Boğazı girişinde görüldü. Ardından boğaz gemi girişlerine kapatıldı. Sarıyer-Garipçe açıklarında balıkçılar tarafından tespit edilen ve Sahil Güvenlik Komutanlığı’na bildirilen mayın uzmanlar tarafından incelendi. Ayrıca, MSB’den de yeni bir açıklama geldi. SAS timlerinin bölgeye intikal ettirildiğinin belirtildiği açıklamada, “Bahse konu mayın benzeri cisim SAS Timleri tarafından emniyete alınmış ve etkisiz hâle getirmek maksatlı müdahaleye başlanmıştır” ifadeleri kullanıldı.

 

MSB: CİSİM EMNİYETE ALINDI…

 

Sarıyer-Garipçe açıklarında bulunan cisim, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından SAS timleri tarafından incelendi. Milli Savunma Bakanlığı, “Cisim emniyete alınmış, maksatlı müdahale başlatılmıştır” açıklamasında bulundu.

 

TİCARİ GEMİ TARAFINDAN TESPİT EDİLDİ…

 

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), İstanbul Boğazı açıklarında ticari bir gemi tarafından tespit edilen mayın benzeri cisme müdahale edildiğini bildirdi. Bakanlığın sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, “Sabah saatlerinde İstanbul Boğazı açıklarında mayın benzeri bir cismin sivil ticari bir gemi tarafından tespit edilmesi üzerine olay mevkiine Sualtı Savunma Timleri (SAS) süratle intikal ettirilmiştir. Bahse konu mayın benzeri cisim SAS Timleri tarafından emniyete alınmış ve etkisiz hale getirmek maksatlı müdahaleye başlanmıştır” bilgisi verildi.

 

BOĞAZ GEMİ TRAFİĞİNE KAPATILDI…

 

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, yapılan inceleme nedeniyle İstanbul Boğazı’nın çift yönlü gemi trafiğine kapatıldığını açıkladı.

Olay ilgili Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’nden açıklama yapıldı. Açıklamada, “İstanbul Boğazı Kuzey Demir bölgesi civarında mayın olasılığı çok yüksek bir cisim görülmüştür. Vts gerekli yerlere bilgi vermektedir. Cismin yuvarlak top gibi ve üzerinde boynuz gibi çıkıntıları olduğu belirtilmiştir. Vts gemilerin şuan için demir yerine yaklaşmamaları bilgisini vermektedir” denildi.

 

FIRTINA SONUCU ÇIPALARINDAN KURTULMUŞTU…

 

Rusya-Ukrayna savaşında bir ay geride kalırken, Ukrayna’nın Odessa’dan Rus savaş gemilerini durdurmak için Karadeniz’e bıraktığı ve fırtına sonucu çıpalarından kurtulup sürüklediği öne sürülen mayınların İstanbul’a kadar ulaşabileceği belirtilmişti.

 

İSTANBUL’A GELME İHTİMALİ ÇOK YÜKSEK” DEMİŞTİ…

 

Rusya Federal Güvenlik Servisi’nin 420 mayının Karadeniz’de sürüklendiğine ilişkin açıklaması endişe yaratmıştı. Doç. Dr. Cihat Yaycı, “420 mayından bahsediliyor, Ukrayna’nın liman önlerine Rusya’nın çıkarma yapmasını engellemek için mayınlama yaptığı iddia ediliyor. Bunu Rusya’nın değil, Ukrayna’nın yapmış olma ihtimali çok yüksek. Rus kuvvetleri çıkarma yapacaksa buraları mayınlamaz. Çıkarma yapılmasını önlemek isteyen ülke mayınlama yapar.

 

MAYINLAR 20 GÜNLÜK AKINTIYLA GELDİ…

 

Bu mayınlar 30 kilogramlık mayınlar ve Allah korusun bir yakıt tankerine çarpması durumunda gerçekten İstanbul için çok büyük bir felakete neden olur. İstanbul Boğazı’nda 1979 yılında Independenta isimli yakıt tankeri patlamıştı ve zelzele gibi şehir sallanmıştı. Uluslararası Adalet Divanı’na başvurulması gerekir. Bu mayınlar 20 günde akıntıyla geldi. Demek ki mayınlar harekete geçti ve bunların 20 gün önce harekete geçtiğini söylememiz gerekir.

 

BU GECE OLSA GEMİ GÖRMEYİP ÇARPABİLİRDİ…

 

Mayın arama tarama gemileri denizde koridor açarlar 5 bin – 10 bin metreliktir bunlar. Taranmış, temizlenmiş bir kanalda gemi seyredebilir ama Karadeniz’in her yerinde de bunlardan olabilir. Ayrıca mayın arama tarama gemisinin önden gitmesi, ticari geminin arkasından gitmesi gerekir. Mayın tarlasında yürümek gibi düşünün olayı. Bu olay gece olsaydı, bir gemi buna çarpar ve patlamayla batardı. Gemi patlama noktasından su alır ve gemiyi batırır. Füzeyle gemi batıramayabilirsiniz ama mayınla batırabilirsiniz.

 

YAKIT GEMİLERİ BOĞAZDAN GEÇMEMELİ…

 

Akaryakıt, doğal gaz, sıvılaştırılmış gaz gibi maddeleri taşıyan gemilerin boğazdan geçmesi de çok tehlikelidir. Bu konuda uyarmak gerekir. Rusya’nın yaptığı işgaldir ama Ukrayna’nın yaptığı da insanlık suçudur. Şu an Karadeniz mayın tarlasına dönmüş durumda. Biz Çanakkale Zaferi’nde 26 mayın kullandık, 420 mayından bahsediyoruz. Bunların Ukrayna tarafından sayılmış olunması, seri numarasının bilinmesi gerekiyor. 120 kiloluk olan mayınlar daha geç gelecektir. Şu an Rusya’nın bildirdiği iki tip mayın olduğu Karadeniz’de” ifadelerini kullandı.

 

TUNA’NIN AKINTISI İSTANBUL’A DOĞRU…

 

Doç. Dr. Cihat Yaycı, Habertürk TV’de birkaç gün önce katıldığı ‘Güne Başlarken’ programında uyarıda bulunmuştu. Yaycı, “Tuna Nehri’nin akıntı yönü İstanbul Boğazı’na doğru. Bu mayınlar varsa ve sürükleniyorsa bu mayınların İstanbul Boğazı’na gelme ihtimali çok yüksektir ve bu çok tehlikelidir” demişti.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş