BU PARK ONLARA ÇOK İYİ GELECEK..!

BU PARK ONLARA ÇOK İYİ GELECEK..!
Yayınlama: 04.10.2023
Düzenleme: 05.10.2023
1.108
A+
A-

Can dostlarımızın özgürce vakit geçirmesi için Çanakkale Belediyesi tarafından hizmete açılan Can Dostlar Parkına, Kahramanmaraş merkezli deprem felaketinde hayat kurtarırken enkaz altında kalarak kendi canını feda eden Meksikalı Kahraman Köpek Proteo’nun adı verildi.

 

Açılışta bir müjde daha veren Başkan Ülgür Gökhan, sokak hayvanlarına hizmet verecek olan yeni Geçici Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi için hibe talebine olumlu yanıt aldıklarını belirterek bu ay içinde ihalesinin tamamlanarak yapımına başlanacağını müjdeledi…

 

Çanakkale Belediyesi tarafından hayata geçirilen ve kenti birlikte paylaştığımız can dostlarımızın özgürce vakit geçirebilecekleri yeni bir alan olan Proteo Can Dostlar Parkı hizmete açıldı.

 

 

Bilindiği gibi Türkiye’yi yasa boğan deprem felaketinde yıkımların enkazlarında çalışan arama kurtarma köpekleri büyük başarıya imza atmıştı. 431 yabancı 20 yerli can dostlarımız enkazdan 230 kişinin canlı çıkmasını sağlamış ancak Meksika’dan gelen Proteo isimli arama-kurtarma köpeğinin çalışma sırasında yaşamını yitirmesi büyük üzüntü yaratmıştı. O Kahraman köpek Proteo’nun adı ve hatırası artık Çanakkale’de yaşayacak.

 

Cevatpaşa Mahallesi Özgürlük Caddesi üzerinde bulunan ve önceki adıyla Masal Parkı olan 3.614 m2’lik yeşil alandaki parkın açılış törenine Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve eşi Hale Gökhan, Belediye Başkan Yardımcıları M. İrfan Mutluay ve Handan Özyayla Kenar, Belediye Birim Müdürleri, Belediye Meclis Üyeleri, CHP İl Başkanı Doğan Ateş, CHP Merkez İlçe Başkanı İbrahim Can Ergun başta olmak üzere davetliler, kentliler, hayvanseverler ve patili dostlar yoğun katılım gösterdi.

 

 

Neden Proteo..?

 

Parkın ismi; sosyal medyadan yapılan duyurular neticesinde kentlilerin de çoğunluk önerisi ile Proteo olarak belirlendi. 6 Şubat 2023 Gaziantep-Kahramanmaraş merkezli depremde Meksika’dan arama kurtarma faaliyetlerine yardımcı olmak amacıyla ülkemize gelen ve görevini başarıyla gerçekleştirirken kaybettiğimiz kahraman can dostumuz Proteo’nun isminin, kente kazandırılan can dostlar parkında yaşatılmasına, kentlilerin de istek ve önerisiyle karar verilmiş oldu.

 

 

BİRBİRİMİZİN OLMAZSA OLMAZIYIZ…

 

Parkın açılış töreninde bir konuşma yapan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü’nün, insanların hayvanları korumak ve kollamak gibi bir misyonları olduğunun bir kez daha anlaşılması gereken bir gün olduğunu kaydederek sözlerine başladı. Dünyanın pek çok canlının ortak yaşam alanı olduğunu kaydeden Başkan Gökhan, insanlar, hayvanlar ve bitkilerin birbirleri için olmazsa olmaz varlıklar olduğunun da altını çizdi.

 

 

PROTEO; BEN KORURUM…

 

Parkın isminin verildiği Proteo’nun eşsiz bir canlı olduğunu söyleyen Başkan Gökhan, ülkemizde enkaz altında kalan vatandaşlara yardım ettiği sırada yaşamını yitiren kahraman köpek için ülkesi Meksika’da devlet töreni yapıldığını da kaydetti. Başkan Gökhan, “Proteo’nun anlamı ‘ben korurum’ demek. yani Biz de bu örnek, bu eşsiz hayvanın ismini hemşerilerimizin de talebiyle bu parka vermeyi uygun bulduk” diye konuştu. Başkan Gökhan yeni parkın hem can dostlar hem de sahipleri için yeni bir sosyal mekan olarak kente kazandırıldığını kaydetti.

 

 

 

YENİ MERKEZ İÇİN ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR…

 

Çanakkale Belediyesi olarak can dostlar için özverili çalışmaların sürdüğünü belirten Başkan Gökhan, bu doğrultuda sokak hayvanları için yeni Geçici Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi için de çalışmaların sürdüğünü kaydetti. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Başkan Gökhan, “Yeni Can Dostlar Geçici Bakım Evi ve Rehabilitasyon Merkezinin yapımı için Tarım ve Orman Bakanlığından hibe talebimize olumlu dönüş aldık. Yapımına başlayacağız. 13 Ekim’de ihalesini yapacağız. Yeni merkezimizde çok daha ileri tekniklerle sadece kısırlaştırma değil, aynı zamanda diğer tedavileri de gerçekleştireceğiz” diye konuştu.

 

 

YASAL DÜZENLEMELERİN ACİLEN YAPILMASI GEREKİYOR…

 

Konuşmasında sokak hayvanları ile ilgili sorunlara da değinen Başkan Gökhan, “Yasaların bize vermiş olduğu sorumluluklar var. Bizim Veteriner İşleri Müdürlüğündeki personelimiz sokak hayvanlarının yasalara uygun olarak aşılanması ve kısırlaştırılması işlemlerini yaptıktan sonra bulundukları mekana geri bırakıyorlar. Bu bağlamda zaman zaman şikayet de alıyoruz. Çünkü bazen hayvanlar saldırganlaşabiliyor veya bulundukları alanı kirletebiliyor. Ama yasalar da bunun bu şekilde yapılması gerektiğini söylüyor. Aynı zamanda vatandaşlar da takip ediyor. Örneğin köpeği aldıktan sonra kısırlaştırma ve aşılarını yaptıktan sonra, bulunduğu yerine bırakmazsan, vatandaş bunu talep ediyor. Onun için biz de duyarlılık göstermek zorundayız” dedi.

 

 

SİSTEMATİK BİR BOZUKLUK VAR…

 

Başkan Gökhan konuşmasını şöyle sürdürdü; “Sistematik bir bozukluk var diye düşünüyorum. O hayvanlar nasıl olmuş da sokağa düşmüş? Sormamız gereken soru bu. İnsanlar çocuklarını sokağa bırakabiliyor mu, bırakamıyor. Bu noktada bir kere yasaların çok iyi bir biçimde uygulamaya dönmesi ve yeni yasalar çıkarılması lazım. Sahiplenen insanın hayvanı yeniden doğaya, sokağa bırakmasının belli bir cezai sorumluluğu olması lazım. Zevk için alıyor, çocuğu istediği için alıyor, yazın alıyor, kışın sokağa bırakıp gidiyor. Bu canlı için de ciddi bir suçtur. O da toplumun bir parçasıdır. Bizim yasalarımız kısırlaştır, aşıla, yaşat diyor. Biz de onlar için çaba gösteriyoruz. Yasal düzenlemelerin acilen yapılması gerektiğini düşünüyorum. Can dostlar, sadece belediyenin değil, insanlar olarak hepimizin sorumluluğu altındadır. Onlarla bu kentte, sokaklarda birlikte yaşıyoruz. Dolayısıyla hem hayvanseverlere hem de belediyemizin yaptığı çalışmalara destek olunmasını temenni ediyorum” diyerek konuşmasını noktaladı.

 

 

CAN DOSTLARIMIZ GÜZELLİKLERİYLE AÇILIŞA RENK KATTI…

 

Proteo Can Dostlar Parkının açılış etkinlikleri kapsamında “Güzeliz” Köpek Güzellik Yarışması da gerçekleştirildi. Burada can dostlar fiziksel özelliklerine göre kategorize edilmeden, sahipleri tarafından aileleri ve diğer canlılar ile olan ilişkileri, davranışları açısından değerlendirildi. Renkli görüntülere sahne olan yarışmaya 22 can dost katıldı. Yarışma sonucunda Rana Yılmaz ve can dostu Linda üçüncü olurken, ödülünü Özel Kalem Müdürü Ayşe Sevil Albay Eruçar takdim etti. İkinci Engin Latif Solak ve can dostu Pako olurken, ödülü Veteriner Hekim Hakan Bozkurt tarafından takdim edildi. Yarışmanın birincisi ise Müslüm Cengiz ve can dostu Ege olurken, ödül de Veteriner İşleri Müdürü ve Veteriner Hekim Görkem Bakır tarafından takdim edildi.

Yarışmada Jüri Özel Ödüllerinin sahipleri ise; Emine Akın ve can dostu Güçlü, Derya Çetin ve can dostu Jordan ile Yüksel Karatatar ve can dostu Su oldu. Yarışmada ödül takdiminin ardından toplu hatıra fotoğrafı çekimi gerçekleştirildi.

 

Açılış etkinlikleri kapsamında ayrıca can dostları yeni sıcak yuvalarıyla kavuşturmak amacıyla “Yuvam Olur Musun? Standı açılırken, sokak canlarıyla paylaşılmak üzere ücretsiz mama standı da yer aldı.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş