DEV KÜL ÇUKURLARI MEZARIMIZ OLMASIN..!

DEV KÜL ÇUKURLARI MEZARIMIZ OLMASIN..!
Yayınlama: 29.07.2024
Düzenleme: 30.07.2024
3.024
A+
A-

Vatandaşların zehir soluduğu, verimli tarım arazilerinin yok olduğu Çan ilçesinde faaliyette bulunan ODAŞ Enerji Çan2 Termik Santrali, bölge halkı ve çevrecilerin tüm itirazlarına rağmen kül depolama sahası genişletme projesi için ÇED olumlu kararı aldı.

Kanser vakalarının patlama yaşadığı bölgede termik santralin atık sahasını büyütmesiyle birlikte dev kül çukurları oluşacak…

 

ODAŞ Enerji Çan2 Termik Santrali’nin kül depolama sahası genişletme projesi için ÇED olumlu kararı verildi.

Çevresel Etki Değerlendirmesi İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü tarafından 25 Temmuz 2024 tarihinde internet sitesinde yapılan açıklamada Çan2 Termik A.Ş. (CANTE) tarafından yapılması planlanan Kül Depolama Sahası Alan Genişleme projesi ile ilgili ÇED kararı hakkında açıklama yapıldı.

 

BAKANLIK TEPKİLERE RAĞMEN ONAY VERDİ…

 

Açıklamada Çan2 Termik tarafından yapılması planlanan Çanakkale Kül Depolama Sahası Alan Genişleme projesine ilişkin ÇED olumlu kararı verildiği belirtildi. Çevresel Etki Değerlendirmesi İzin ve Denetim Genel Müdürlüğünün internet sitesinde konu ile ilgili yapılan açıklamada şu bilgiler verildi:

Çanakkale ili Çan ilçesi Yaya Köyü sınırları içerisinde, Çan 2 Termik A.Ş. tarafından yapılması planlanan Çan 2 Termik Santrali Kül Depolama Sahası Alan Genişleme (Yeni Kül Depolama Sahası) projesi ile ilgili olarak Bakanlığımıza sunulan ÇED Raporu İnceleme Değerlendirme Komisyonu tarafından incelenmiş ve değerlendirilmiştir. Proje ile ilgili olarak ÇED Yönetmeliğinin 14. maddesi gereğince Komisyon çalışmaları ve halkın görüşleri dikkate alınarak Bakanlığımızca ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu’ Kararı verilmiş olup; Çanakkale Valiliği (Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü) tarafından kararın halka duyurulması gerekmektedir. Ayrıca, söz konusu projeye ait Nihai ÇED Raporu ve eklerinde belirtilen hususlar ile 2872 sayılı Çevre Kanununa istinaden yürürlüğe giren yönetmeliklerin ilgili hükümlerine uyulması, mer’i mevzuat uyarınca ilgili kurum/kuruluşlardan gerekli izinlerin alınması gerekmektedir.”

 

ÇED SÜREÇLERİ PROSEDÜR OLMUŞ…

 

Yaşam savunucuları projenin iptali için yetkililere çağrıda bulundu. Çan Çevre Derneği Başkanı Mehmet Öz, yaptığı açıklamada, şunları kaydetti: “Proje, bölgemizin önemli tarım arazileri üzerine yapılmak isteniyor. Bölgede bulunan her metreküp çok önemli. 5-6 yıllık santralde büyütme çalışması yapılıyor. ÇED süreçleri prosedür olmuş durumda. Başka projelerde de bunu görüyoruz. Bu projenin uygunluk alması kabul edilmez. Bölge halkı olarak projenin iptalini talep ediyoruz. Bununla ilgili mücadelemiz sürecek.”

ÇAN LİMİTLERİN ÜZERİNDE KİRLİ HAVA SOLUYOR…

 

Sağlık ve Çevre Birliği’nin (HEAL), 2018’de yayımladığı ‘Çanakkale, İzmir ve Tekirdağ’da Kömürden Elektrik Üretimi ve Sağlık’ adlı raporu termik santralların bölgede yarattığı tahribatı gözler önüne serdi. Marmara ve Ege Bölgesi’nin kesişiminde yer alan 520 bin nüfuslu Çanakkale’nin milli parklara, tarihi odaklara, Türkiye’nin en büyük adalarına ev sahipliği yaptığına dikkat çekildi. Raporda, Çan’ın ulusal limitlerin üzerinde kirli hava soluduğu belirtildi: “İstasyon verilerine göre Çan Kömürlü Termik Santralı’nın yer aldığı Çan istasyonunda PM10 ve SO2 yıllık ortalamaları DSÖ, AB ve Türkiye sınır değerlerinin üzerinde ve insan sağlığı için risklidir.”

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş