ENFLASYON YÜKÜ ALTINDA EZİLİYORUZ..!

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Selçuk Semizoğlu, iş dünyasının enflasyon yükü altında ezildiğini ve önünü göremediğini dile getirdi. Asgari ücretin 12 bin TL olması halinde bile değişen bir şey olmayacağını ifade eden Semizoğlu; “Asgari ücrete ne kadar zam yapılırsa yapılsın asgari ücretin üzerinden vergi yükünü kaldırmadığınız, azaltmadığınız sürece sadece cüzdanının cirosu artar” dedi…

ENFLASYON YÜKÜ ALTINDA EZİLİYORUZ..!
Yayınlama: 22.12.2022
1.352
A+
A-

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Selçuk Semizoğlu, iş dünyasının enflasyon yükü altında ezildiğini ve önünü göremediğini dile getirdi. Asgari ücretin 12 bin TL olması halinde bile değişen bir şey olmayacağını ifade eden Semizoğlu; “Asgari ücrete ne kadar zam yapılırsa yapılsın asgari ücretin üzerinden vergi yükünü kaldırmadığınız, azaltmadığınız sürece sadece cüzdanının cirosu artar” dedi… 

 

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası’nın 2022 yılı son olağan Meclis Toplantısı ÇTSO Kongre ve Fuar Merkezi’nde yapıldı.

 

ÇANAKKALE’NİN KALKINMASI İÇİN ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ…

 

Aralık olağan Meclis toplantısı açılış konuşmasını yapan Meclis Başkanı Osman Okyay; “ Değerli Meclisimizin başkanlığına tekrar seçilme onurunu verdiğiniz için sizlere tekrar teşekkür etmek istiyorum. Teveccühünüzle üçüncü kez geldiğim bu görevi layıkıyla yapmaya çalışacağım. Oda olarak, Çanakkale’nin kalkınması ve ülke ekonomisine katkısını arttırmak için, hep birlikte bugüne kadar elimizden geleni yaptık ve bugünden itibaren de yapmaya devam edeceğiz. Bir kez daha geçmiş dönemde görev yapan arkadaşlarımıza teşekkür ediyor, yeni yönetime de başarılar diliyorum. Yeni dönemimiz hayırlı olsun. 

 

Geride bıraktığımız yıl birçok zorlukla yüzleştiğimiz ancak umut verici gelişmeleri de yaşadığımız bir yıl oldu. Ülkemizde ve dünyada çeşitli ekonomik ve siyasi gelişmelerle dolu, yoğun bir yıl yaşadık. Bir yandan Şubat ayında başlayan Rusya-Ukrayna savaşı belirsiz bir geleceğe doğru devam ederken terör ve diğer gündemler ülkemizi meşgul ediyor.

 

Türkiye ekonomisinde yaşanan gelişmeleri takip etmeyi sürdürüyoruz. Son açıklanan büyüme rakamlarıyla başlamak istiyorum. Türkiye ekonomisi, yılın üçüncü çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,9 büyüme gösterdi. Dış ticaret verileri ise; 2022 yılı Kasım ayında geçen yılın aynı ayına göre; ihracat yüzde 1,9 oranında artışla 21 milyar 854 milyon dolar, ithalat ise yüzde 14 oranında 30 milyar 655 milyon dolar oldu. 2022 yılı Ocak-Kasım döneminde ise geçen yılın aynı dönemine göre, ihracat yüzde 13,9 oranında artışla 231 milyar 248 milyon dolar, ithalat yüzde 36,6 oranında artışla 331 milyar 98 milyon dolar olarak gerçekleşti”

 

Enflasyon tarafında ise Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) Kasım’da aylık bazda yüzde 2,88 artış gösterdi. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 84,39 olarak kaydedildi. İş dünyası olarak enflasyonun önüne geçmek için atılacak adımların destekçisi olmaya devam edeceğiz” dedi.

 

BİZ BİRLİKTE GÜÇLÜYÜZ…

 

Toplantıda söz alan Başkan Selçuk Semizoğlu ise; “Değerli Meclis ve Komite Üyelerimiz; bu dönem Komite Üyelerimizin de toplantıya katılmaları yönünde karar aldık. Böyle dolu bir salona hitap etmek gerçekten daha keyif verici. Biz 8852 kişilik bir aileyiz. Bizler de hepimiz, bu ailenin seçtiği temsilcileriyiz. Bugün iki komite ile toplantıya girdim. Dün de iki komiteyle toplantıya girmiştim. Hep şunu ifade ediyorum; bizler hepimiz kılcal damarlarız. Sizler üyelerden aldıklarınızı komitelerinize, komiteler Meclis’e, Meclis Yönetime ve harekete geçmek durumundayız. Onun için bugün 54 Meclis Üyemizden 48 Meclis üyemiz, 75 Komite Üyemizden 9 Komite Üyemiz ve Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı ile İcra Komitesi üyeleri aramızda. Ne kadar kalabalık olursak, ne kadar bir şeyleri paylaşırsak o kadar güçlüyüz.

 

ENERJİ FİYATLARI BİR YILDA YÜZDE 337.74 ORANINDA ARTTI…

 

Tek bir şeyin altını çizmek istiyorum; Bir önceki yılın aynı ayına göre enerji fiyatlarındaki artış şu anda % 337,34 oranında arkadaşlar. Daha Ocak ayındaki artış belli değil. Bu bağlamda ihracat yapmak, ön görmek zor. Biraz önce Yönetim Kurulumuzda arkadaşlarla konuşuyoruz. Geçen sene 18.000 TL gelen elektrik faturamız 105.000 TL geliyor. Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası’nın hesabı bu kadar şaştıysa her birimizin Allah yardımcısı olsun arkadaşlar. Yani gerçekten Türk iş insanları olarak çok dirençli bir toplumuz.

 

İŞ DÜNYAMIZ ENFLASYON YÜKÜ ALTINDA EZİLİYOR VE ÖNÜNÜ GÖREMİYOR…

 

Bir de enflasyon var tabi. Bunu biz 1 senedir dile getiriyoruz. Rifat Başkanım da geçen ay dile getirdi. Artık muhasebede enflasyon muhasebesine geçilmesi elzem. Birçoğumuz kazanmadığımız paranın vergisini ödüyoruz. Özellikle ihracatçı söz veriyor. Ben bu malı sana satacağım diye sipariş alıyor. Ondan sonraki ay enflasyondan kendini korumak için stoka girmek gerekiyor. Stok yapması için bir ödeme yapması gerekiyor. 

 

1 TL’YE ALDIĞIMIZ ÜRÜN 6 TL OLDU…

 

2 yıl önce ben kendi üretimimdeki hammadde mi iki yıl önce 1,00 TL’ye alıyordum şimdi 6,00 TL’ye alıyorum. Ben iki yıl önce 1,00 TL’ye ihtiyacım varken şu anda 6,00 TL ihtiyacım var. Bunun için bankaya gidiyoruz. Faizin azlığı çokluğu önemli değil var mı, yok mu? Çoğu zaman konuşuluyor. Birçoğumuzun bunu yaşadığını da biliyorum. Arkadaşlar, makul ve mantıklı istekler için her bankayla aranıza girmeye hazırım. Bana ulaşın ama makul ve mantıklı olacak. Ben banka yöneticisi arkadaşlarıma şunu söylüyorum; adam araba alacaksa verme, adam iş yapacaksa bu dönemde hepimiz birbirimize destek olmamız lazım, vermen lazım. Mümkün olduğu kadar üretmemiz lazım tüketmemiz değil diye düşünüyorum.

 

ASGARİ ÜCRET NE KADAR ARTARSA ARTSIN BİR ŞEY DEĞİŞMEYECEK…

 

Yine gündemimizde olan, Asgari ücret. Her işveren çalışanının karnı doysun, sadece karnı doymasın mutlu olsun, çoluğu çocuğunun küçük de olsa istediği birşeyi alabilsin, ısınsın, insani şartlarda, iyi şartlarda yaşasın ister. Yine tekrarlamak istiyorum, asgari ücrete ne kadar zam yapılırsa yapılsın asgari ücretin üzerinden vergi yükünü kaldırmadığınız, azaltmadığınız sürece sadece cüzdanının cirosu artar. 12.000 TL yapalım asgari ücreti, yarın Ali Karaman ağabeyim ekmek 8,00 TL olsun diyecek.  Bir şey değişmeyecek ama asgari ücretin üzerinden alınan vergi yükü hafifletilirse bordrolu, sabit gelirli vatandaşımız refaha erer diye düşünüyorum.

 

ÜRETMEYE MECBURUZ…

 

Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi “Üretmeye mecburuz.”  Hatta bunu unutmayalım diye OSB giriş tarafına yazdık. Üretmeyen toplumların sonunda neye maruz kalacağı konusunda Atatürk bir asker, bir lider, bir Devlet Kurucusu, aynı zamanda da çok öngörülü bir iş insanı diyebilirim. Çünkü bu söylediklerini yaklaşık 100 yıl önce söylemiş. Bunları da bizim uygulamamız gerekiyor arkadaşlar. Üretmemiz lazım. Ne üreteceksek üretelim. Tüketimden kaçarak üretime dönmemiz lazım.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş