ÖZEL İDAREDEN “BEYİN YAKAN” İHALE..!

ÖZEL İDAREDEN “BEYİN YAKAN” İHALE..!
Yayınlama: 20.02.2023
Düzenleme: 20.02.2023
2.004
A+
A-

Türkiye deprem felaketinin acısını yaşarken Çanakkale İl Özel İdaresi sessiz sedasız bir kamu mülkünü daha yok pahasına satışa çıkardı.

Dünyanın hayran kaldığı Assos Kadırga Koyunda ki 4 bin 501 m2 yüzölçümlü denize sıfır otel, kelepir fiyata ihaleye rakipsiz olarak tek başına giren tanınmış işadamına kaldı.

Adını yurt genelinde aldığı kamu ihaleleri ile duyuran ve bakanlarla boy boy fotoğrafları bulunan o işadamının verdiği rakam bedavadan biraz pahalı dedirtti…

 

Devlet adına sahip olduğu tarla, arsa, bina, otel gibi kamu mülklerini tek tek satan Çanakkale İl Özel İdaresi, daha önce birkaç kez ihaleye çıkartmasına rağmen satışı gerçekleşmeyen Assos Kadırga Koyu’nda ki 4501,39 m2 yüzölçümlü, hali hazırda 5 blok, 36 oda, açık havuz ve restorandan oluşan denize sıfır oteli bir kez daha ihale ile satışa çıkarttı.

 

 

SATIŞA DAİR SON SÖZ VALİNİN…

 

Muhalefetin, ekonomik kayıp gerekçesiyle satışına itiraz ettiği otelin ihalesine sadece Hasyol İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hasan İçten’in firması katıldı. 39 milyon 500 bin lira muhammen bedel ile satışa sunulan otelin ihalesi, tek başına giren ve 41 milyon lira teklif veren Hasan İçten’e kaldı. İhale ile ilgili son kararı Vali İlhami Aktaş verecek ve onaylarsa satış resmen gerçekleşerek kamu oteli özelleşecek.

 

KAMU İHALELERİNİN TANINMIŞ İSMİ…

 

Yurt genelinde kamu ihaleleri alarak otoyol ve benzeri inşaat işleri yapan Hasyol İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hasan İçten’in 1915 Çanakkale Köprüsü bağlantı yolları işinde de yer aldığı öğrenildi. Ancak işadamı İçten’in kim olduğundan çok paha biçilmez otel için verdiği rakam tartışılmaya başlandı. Çünkü her şeyin değeri özellikle döviz bazında yükselirken otel için belirlenen muhammen bedel ve verilen teklif son derece düşük kaldı.

 

 

BEYİN YAKAN HESAPLAMA…

 

Bozcaada’da bir bağ evinin 110 milyon liraya, kordonda 230 m2’lik bir arsanın yaklaşık 70 milyon liraya satıldığı bir dönemde, Assos Kadırga Koyu’nda ki 4501,39 m2 yüzölçümlü, hali hazırda 5 blok, 36 oda, açık havuz ve restorandan oluşan ve oldukça geniş bir kumsala sahip olan denize sıfır otel için verilen 41 milyon liralık teklif, kamuoyunda bedavadan biraz pahalı yani kelepir olarak değerlendiriliyor.

 

2017 YILINDA 4 MİLYON 200 BİN DOLAR DEĞER BİÇİLMİŞTİ…

 

Kamu zararını gösteren bir diğer parametre ise döviz kurunda ki artışa rağmen satış fiyatında yaşanan düşüş. Çanakkale İl Özel İdaresi, tarih ve deniz turizmi açısından son derece değerli bir konumda bulunan otel ve arazisini 2017 yılında satışa çıkartarak 15 milyon TL muhammen bedel belirlenmişti. İhale tarihi olan 28 Eylül 2017’de dolar kuru 3,57 TL idi. Bir başka ifadeyle arsa için yaklaşık 4 milyon 200 bin dolar fiyat belirlenmişti.

 

 

DOLAR BAZINDA %50 DEĞER KAYBETTİ…

 

16 Şubat 2023 tarihinde gerçekleştirilen ihale için ise aynı arazinin muhammen bedeli 39 milyon 500 bin TL olarak belirlendi. TL cinsinden arsanın fiyatı yüzde yüzden fazla artırılmış gibi görünse de dolar cinsinden arsanın fiyatı yüzde 50 oranında düşürülmüş oldu. Arsa için belirlenen yeni muhammen bedelin dolar karşılığı, 18.86 olan güncel kur üzerinden yaklaşık 2 milyon 94 bin dolar ediyor. 2017 yılında belirlenen yaklaşık 4 milyon 200 bin dolarlık muhammen bedel ise bugün neredeyse 80 milyon lira yapıyor.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.