120 günde yapıldı 1800 günde onarılamadı

Fatih Sultan Mehmet’in 120 günde yaptırdığı Kilitbahir Kalesi’nde restorasyon çalışması 5 yıldır devam ediyor. 19 Aralık 2011 tarihinde çalışmalar nedeniyle ziyarete kapatılan tarihi kale 18 Mart 2017 tarihine kadar da ziyaret edilemeyecek.

120 günde yapıldı 1800 günde onarılamadı
Yayınlama: 19.11.2016
3.952
A+
A-

Yıllardır ziyarete kapalı

Fatih Sultan Mehmet’in emriyle 1462 yılında Çanakkale Boğazını korumak amacıyla, 120 gün gibi kısa bir sürede yaptırılan Kilitbahir Kalesinde, 2011 yılında başlatılan restorasyon çalışmaları hala devam ediyor. Restore çalışmalarının bu kadar uzun sürmesi Çanakkale’nin gündemini meşgul etmeye devam ediyor. Gelibolu Yarımadasını ziyarete gelen vatandaşlar kaleyi ziyaret edememenin hayal kırıklığı ile şehrimizden ayrılıyorlar. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü internet sitesinde kalenin tekrar 18 Mart 2017 tarihinde ziyarete açılacağı bilgisi yer alıyor.

 

Erkek’de Kilitbahir Kalesi’ni sormuştu

 

CHP Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, geçtiğimiz aylarda restorasyon çalışmaları yıllardır bitirilemeyen Kilitbahir Kalesi’ni meclis’te gündeme taşımıştı. Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal tarafından cevaplandırılması istemiyle TBMM Başkanlığına yazılı soru önergesi veren Erkek; önergede şu ifadelere yer vermişti. “Tarihimizde ve Çanakkale turizminde özel bir yere sahip olan Kilitbahir Kalesi, Fatih Sultan Mehmet tarafından 1462 yılında İstanbul’un savunulması amacıyla Çanakkale Boğazı’nın en dar yeri olan Kilitbahir bölgesinde yaptırılmıştır.

 

 

Kilitbahir Kalesi, 14 Kasım 1980 tarihinde Kültür Bakanlığı tarafından “Korunması Gereken Kültürel Varlık” olarak tescil edilmiştir. Kale, 2011 yılında restorasyon amacıyla ziyarete kapatılmış; ama, yaklaşık 5 yıl geçmesine rağmen restorasyon çalışmaları bitirilememiştir. Kalenin yapımının, restorasyon çalışmalarından çok daha kısa sürmüş olması, ironik bir durum meydana getirmiştir. Bu bağlamda  Kalenin restorasyon çalışmalarının bu denli uzamasının nedenleri nelerdir?, Kalenin restorasyon çalışmalarını üstlenen firma ile yapılan sözleşmede, yenileme çalışmalarının başlama ve bitiş tarihi ne zaman olarak tespit edilmiştir?’’ Yazılı önergesi cevaplanmadığı için Erkek’in bu soruları yanıtsız kalmıştı.

 

 

KİLİTBAHİR KALESİ
Kilid-ül bahr (Kilitbahir) Kalesi, iç ve dış duvarlardan ve avlu içinde 7 katlı üçgen bir kuleden oluşuyor. Askerlerin kaldığı 7 katın her birinde tuvalet, ocak ve odalar bulunuyor. Tuvalet giderleri ile ocak bacaları, bugün halen çalışır vaziyette bulunuyor. Kale, yapımından sonra ilk kez 1541 yılında Kanuni Sultan Süleyman tarafından restore edildi. Bu restorasyon sırasında güney kısmını çevreleyen bir sur duvarıyla dış uçta bir kule (Sarıkule) inşa edildi. 1870 yılında Sultan Abdülaziz tarafından, 1893-1894 yıllarında II.Abdülhamit tarafından restorasyon çalışması yaptırıldı. Dış Sur duvarları 4 metre, ikinci dış kale 18 metre, iç kale 30 metre yüksekliğinde. Duvar kalınlıkları 4-6 metre arasında. Tümüyle kaba yontulmuş taşlarla inşa edilen kalenin açıklık kısımları kiremit kemerli, kapı ve pencereler ise beyaz mermerden yapıldı. 14 Kasım 1980 tarihinde Kültür Bakanlığı tarafından “Korunması Gereken Kültürel Varlık” olarak tescil edildi.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş