BU MİRAS TADINDAN YENİR..!

Bayramiç Belediyesi’nin gönüllü bir ekiple hayata geçirdiği ‘Yerel Meyve Mirası Bahçesi’ projesinin ilk fidanı dikildi. Projeyle, kaybolmaya yüz tutmuş meyve çeşitlerinin yaşatılması ve çoğalması amaçlanıyor…

BU MİRAS TADINDAN YENİR..!
Yayınlama: 14.04.2021
2.812
A+
A-

Bayramiç Belediyesi’nin gönüllü bir ekiple hayata geçirdiği ‘Yerel Meyve Mirası Bahçesi’ projesinin ilk fidanı dikildi. Projeyle, kaybolmaya yüz tutmuş meyve çeşitlerinin yaşatılması ve çoğalması amaçlanıyor…

 

Bayramiç Belediyesi, Sevgi Akar ve Prof. Neşe Bilgin öncülüğündeki gönüllü ekiple birlikte ‘Yerel Meyve Mirası Bahçesi’ projesinin ilk adımını attı. Bayramiç Belediye Başkanı Mert Uygun, gönüllü ekiple beraber ilk fidanı dikti.

 

 

ÇOCUKLARIMIZ HEM OYNAYACAK HEM DALINDAN MEYVE YİYECEK…

 

Proje hakkında bilgi veren Başkan Uygun, “Uzun süredir gündemimizde olan bir projeyi hayata geçirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Kaybolmaya yüz tutmuş meyve çeşitlerimizi yaşatmak amacıyla böyle bir çalışmaya imza atıyoruz. Seramızın yanında bulunan boş arazimizde öncelikle elma ve armut dikeceğiz ancak daha sonra üzüm, dut, kiraz, ayva ve erik ağaçları da burada yerini alacak. Bu araziyi çocukların devamlı gelip, koşup oynayacağı ve dalından meyve yiyeceği bir alana dönüştüreceğiz. Bu beni oldukça mutlu ediyor” dedi.

 

 

BU BİR KURTARMA PROJESİ…

 

Projenin çıkış noktası ve nasıl işleyeceği hakkında bilgi aktaran Akar ise “Yerel meyvelerimiz her geçen gün biraz daha azalıyor ve kayboluyor. Bunun da nedeni; daha çok endüstriyel meyveciliğe yönelen çiftçilerin eski meyvelere gereken önemi vermemesidir. Eski meyveleri ticari ürün olarak görmüyorlar. Yerel meyve çeşitlerimiz azalıyor. Bu nedenle elimizde kalanları kurtarmamız lazım. 9 yıl önce Bayramiç pazarında kuzumeleten elması bulabiliyorken, şimdi tezgahta çok daha az görüyorum. Bu proje öncelikle kurtarma projesidir. Bu ilk adım. Devamında bir farkındalık yaratıp yaygınlaştırmak istiyoruz. Üçüncü adım ise ticari hale gelmesi. Bunu başarabilirsek ne mutlu bize. İlk yaptığımız iş envanter çalışması oldu. 97 çeşit yerel meyve adı saptadık. Nerelerde olduğunu, adreslerini bulduk. Bunlardan 19 tanesi elma, 23 tanesi armut ayrıca dut, ayva, üzüm, erik ve kirazın da çeşitleri mevcut. İlk anaçlarımızı diktik, elma ve armutlarımızı toprakla buluşturduk. Bakımı oldukça kolay meyveler, zehir istemez, ilaç istemez. Budamaya çok ihtiyaç duymaz. Az emek verirsiniz, oldukça sağlıklı ve lezzetli ürün elde etmiş olursunuz. Uzun vadeli bir proje. Meyvelerini ancak 4-5 yıl sonra toplayabiliriz. Anaçtan diktik. Onun üzerine aşılama yapacağız. Temel amaç çok ve hızlı üretim değil, yerel meyvelerimizi yaşatmak” diye konuştu. Araziye toplamda 61 fidan dikildi.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş