DENİZDE TÖREN YAPILACAK..!

Geçen yıl 18 Mart’ta temelinin atılmasından bu yana “1915 Çanakkale Köprüsü” inşaatında kara ve deniz sondaj çalışmaları ile kuru havuz inşası tamamlandı. Köprünün kule bağlantıları ve bağlantı unsurları Türk bayrağının renklerine boyanacak…

DENİZDE TÖREN YAPILACAK..!
Yayınlama: 16.03.2018
11.537
A+
A-

Geçen yıl 18 Mart’ta temelinin atılmasından bu yana “1915 Çanakkale Köprüsü” inşaatında kara ve deniz sondaj çalışmaları ile kuru havuz inşası tamamlandı. Köprünün kule bağlantıları ve bağlantı unsurları Türk bayrağının renklerine boyanacak…

 

Çanakkale’de temeli geçen yıl 18 Mart’ta atılan ve tamamlandığında ‘Dünyanın en uzun asma köprüsü’ olacak 1915 Çanakkale Köprüsü’nün inşaatı, ilk kez gökyüzünden insansız hava aracı drone ile görüntülendi. Görüntülerde, Gelibolu Sütlüce mevkiinde köprü ayaklarının inşasında kullanılacak kuru havuz yer aldı.

 

Gelibolu ilçesinin Sütlüce ile Lapseki ilçesinin Şekerkaya mevkii arasında inşası devam eden ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Binali Yıldırım tarafından 18 Mart 2017’de temeli atılan 1915 Çanakkale Köprüsü’nde çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Çalışmalar kapsamında, Gelibolu Sütlüce mevkiinde köprünün ayaklarının inşasında kullanılacak kuru havuz yapımının tamamlandığı belirtildi. Köprüde 1 yıldır devam eden inşaat çalışmaları drone ile ilk kez gökyüzünden görüntülendi.

 

 

CUMHURBAŞKANI, FORE KAZIKLARININ TEMEL ATMA TÖRENİNE KATILACAK

 

Çanakkale Deniz Zaferi’nin 103’üncü yıl dönümü kutlamaları ve Şehitleri Anma Günü etkinlikleri kapsamında 18 Mart Pazar günü Çanakkale’ye gelecek olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen ‘Liseliler Destanı Yazıyor Şiir ve Kompozisyon Yarışması Ödül Töreni’ndeki konuşması sırasında, “Pazar günü Çanakkale’de olacağız. Çanakkale’de sadece zafer türküleri söyleyemeyeceğiz. Aynı zamanda 18 Mart Köprüsü’nün de fore kazıklarının temel atma töreni yapacağız” ifadelerini kullandı.

 

VALİ TAVLI İNCELEMELERDE BULUNDU

 

Çanakkale Valisi Orhan Tavlı da Gelibolu Sütlücü mevkiinde, 1915 Çanakkale Köprüsü’nün kuru havuz şantiyesinde incelemelerde bulundu. Vali Tavlı inşaat alanında, Karayolları Bursa Bölge Müdür Yardımcısı Erdoğan Dedeoğlu, Proje Müdür Yardımcısı Öncü Gönenç ve Şantiye İdari İşler Şefi Zeki Saka’dan devam eden çalışmaların son durumu hakkında bilgi aldı.

 

TASARIMINDAKİ İNCELİKLE DE DÜNYADA BİR İLK OLACAK

 

Tamamlandığında dünyanın en büyük orta açıklıklı asma köprüsü unvanına sahip olacak “1915 Çanakkale Köprüsü” tasarımındaki inceliklerle de dünyada bir ilk olacak. Köprünün kule bağlantıları ve bağlantı unsurları Türk bayrağının renkleri olan kırmızı ve beyaza boyanacak.

Her iki yakada 333 metre yüksekliğindeki kulelerin üst kısmı ise Seyit Onbaşı’nın Çanakkale Savaşları sırasında namluya sürdüğü top mermisini temsil edecek şekilde yapılacak.

 

 

DENİZDE TÖREN YAPILACAK

 

18 Mart’ta Lapseki ilçesinin Şekerkaya mevkisi açıklarına getirilecek vinçle “Kule Temel Betonu ve Kule Kazık Çakım” töreni gerçekleştirilecek. Pazar günü yapılacak bu törenle köprünün Anadolu yakasında bulunan ayağının kazık çakımı yapılacak. Böylece “1915 Çanakkale Köprüsü”nün denizdeki inşa çalışmalarına da fiilen başlanmış olunacak.

 

Lapseki’nin Şekerkaya mevkisi ile Avrupa tarafındaki Gelibolu’nun Sütlüce mevkisi arasına inşa edilecek köprü, Çanakkale Boğazı’nın ilk asma köprüsü olarak hizmet verecek. 2 bin 23 metre orta açıklık, 770’er metre yan açıklıklar, 365 ve 680 metrelik yaklaşım viyadükleriyle köprünün toplam uzunluğunun 4 bin 608 metre olması öngörülüyor. “2×3” şeritli olacak köprünün tabliyesi ise yaklaşık 45,06 metre genişlikte ve 3,5 metre yükseklikte olacak. Tabliyenin her iki tarafında bakım onarım amacıyla kullanılacak yürüme yolları yapılacak.

 

Tamamlandığında “dünyanın en büyük orta açıklıklı asma köprüsü” unvanına sahip olacak köprü için 2 yaklaşım viyadüğü, 4 betonarme viyadük, 10 alt geçit köprüsü, 33 üst geçit köprüsü, 6 köprü, 43 alt geçit, 115 menfez, 12 kavşak, 4 otoyol hizmet tesisi, 2 bakım işletme merkezi, 6 ücret toplama istasyonu inşa edilecek. Köprü, yap-işlet-devlet modeliyle “Daelim-Limak-SK E&C-Yapı Merkezi Türk-Kore Ortak Girişimi” tarafından inşa edilecek.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş