ESRARENGİZ VİRÜS TEHDİTİ..!

Uzmanlar, özellikle çocukları hedef alan esrarengiz bir virüs türü konusunda şiddetle uyarıyor. Hızla yayılan ancak halen adı dahi konulamayan bu salgının, çocuklarda karaciğer nakline kadar ilerleyen sonuçları olabileceğini söylüyor…

ESRARENGİZ VİRÜS TEHDİTİ..!
Yayınlama: 29.04.2022
5.031
A+
A-

Uzmanlar, özellikle çocukları hedef alan esrarengiz bir virüs türü konusunda şiddetle uyarıyor. Hızla yayılan ancak halen adı dahi konulamayan bu salgının, çocuklarda karaciğer nakline kadar ilerleyen sonuçları olabileceğini söylüyor…

 

Koronavirüs salgınından henüz tam anlamıyla kurtulamadan dünyanın yeni bir virüsün tehdidi altında girdiği bildirildi. Covid19’un açtığı yaraları saramadan ve yaşattığı acıları unutamadan bu defa ortaya adı bile tam olarak konulamamış yeni bir hastalık çıktı.

 

İnsanlığın yeni kabusunu, “Artık salgınlar çağına giriyoruz galiba” diyerek duyuran Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, hızla ilerleyen esrarengiz çocuk hepatitlerine dikkat çekti.

Prof. Dr. Şener; “İngiltere, ABD, İspanya, Danimarka ve şimdi İsrail… Çocuklarda karaciğer nakline kadar ilerleyen adı tam konulmamış viral hepatit salgını… Olağan şüpheliler; post-covid19 sendromu, Adeno virüs veya yeni bir hepatit virüsü…” diyerek uyarıda bulundu.

 

POST COVİD SENDROMU…

 

Öte yandan Koronavirüsü atlatanlarda yeni bir tehlikenin gözlemleniyor. Covid-19’a bağlı şikayetler 12 haftadan daha uzun sürüyorsa ‘post covid sendromu’ ortaya çıkıyor. Bu sendromun fiziksel ve psikolojik olarak 25’e yakın semptomu bulunuyor. Koronavirüsü ağır geçirdiyseniz, 50 yaş üstündeyseniz ya da kronik hastalığınız varsa post covid sendromuna yakalanma riskiniz yüksek.

 

POST COVID SENDROMUNDA GÖRÜLEN ŞİKAYETLER…

 

Post Covid sendromunda en sık gözlenen yakınmalar yorgunluk, nefes darlığı, öksürük, eklem-kas ağrıları, dikkat eksikliği, hafıza sorunları, uyku sorunları, konsatrasyon sorunları, anksiyete, depresyon , baş ağrısı, tereleme, ateş ve çarpıntıdır. Hastalarda ayrıca gözlerde şikayetler, saç dökülmesi ve ciltte döküntüler sıklıkla görülmektedir. Bazı hastalarda bu durum akciğerde  solunum yetmezliğine, kardiyovasküler sistemde miyokardit, ritim bozuklukları ve perikardit gibi ciddi kalp sorunlarına, pıhtılaşma bozukluğu ile damar tıkanmalarına, akut böbrek yetmezliğine ve çeşitli nörolojik sorunlara yol açabilmektedir. Bir çok çalışmada Covid-19’un akciğerler, kalp, böbrekler, beyin ve vasküler sistem başta olmak üzere bir çok organda kalıcı olabilecek hasarlara yol açtığını düşündüren bulgulara rastlanmıştır.

 

ADENOVİRÜS…

 

İnsan adenovirüsleri genellikle gözleri veya üst ya da alt solunum yollarını etkileyen bir virüstür. Hafif veya şiddetli hastalılara neden olabilen adenovirüs enfeksiyonları genel olarak soğuk algınlığı, kırmızı göz, zatürre ve akut bronşit gibi rahatsızlıklarla kendisini belli ediyor. Hafif solunum semptomlarıyla karşımıza çıkan adenovirüs enfeksiyonları nadir de olsa bağışıklık sistemi sorunları, solunum hastalıkları veya kalp rahatsızlıkları gibi ciddi problemlere de neden olabiliyor. Adenovirüs enfekiyonları, genellikle yakın kişisel temas yoluyla kişiden kişiye bulaşabiliyor. Ancak enfekte bir hastanın önlem almadan öksürmesi veya hapşırmasıyla birlikte hava yoluyla veya hastaların olduğu ortamlarda virüsün olduğu alanlara dokunulan ellerin yıkanmadan ağız, burun veya gözlere temas edilmesi ile de bulaşabiliyor.

 

VAKALARDA ARTIŞ VAR: ÇOCUKLARDA ‘ADENOVİRÜS’ UYARISI…

 

Son aylarda çocuklarda ‘adenovirüs’ vakalarında artış gözlemleniyor. Uzmanlar, “Sık el yıkama ve hasta çocuğun diğer çocuklarla temasının engellenmesi adenovirüs enfeksiyonunun yayılımını engeller. Çocuktan çocuğa temas ile bulaşmayı sağlayan oyuncak gibi objelerin temizlenmesi ve dezenfeksiyonunun sağlanması gerekir” diyor.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş