Faydası Değil Zararı Var!

Çevreciler tarafından hazırlanan bildirgede, Çanakkale Boğaz Köprüsü ve Bağlantı Otoyolları projesinin ulaştırma sorunlarını çözmekten çok uzak, bir rant projesi olduğu, doğaya, ekosisteme, tarım alanlarına, ormanlara zarar vereceği ve ranta yol açacağı vurgulandı.

Faydası Değil Zararı Var!
Yayınlama: 29.11.2016
2.620
A+
A-

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneğinin Küçükkuyu Dernek Merkezinde “Çanakkale Boğaz Köprüsü’nü Tartışıyoruz” başlıklı panel gerçekleştirildi. 

Panelistler emekli öğretim üyesi Ulaştırma Uzmanı Prof. Dr. Zerrin Bayrakdar ve Çanakkale Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu üyesi Ziraat Mühendisi İrfan Mutluay Çanakkale Boğaz Köprüsü ve bağlantı yolları hakkında oldukça  kapsamlı bilgiler sundu.

Katılımcıların dikkatle izlediği panelde, Mutluay, Çanakkale Köprüsü ve bağlantı yolları projesinin ÇED dosyasının kapsamlı bir eleştirisini sundu. Tarım arazilerinin, ormanlık alanların, ekosistemin nasıl etkileneceğini anlattı. Prof. Dr. Bayrakdar ise, ulaştırma stratejik planlarında yer almayan bu projenin planlama, fizibilite hazırlama gibi aşamalar açısından çok geri olduğunu, bu projeye hiç gerek olmadığını, karayolu ile nakliye yerine demir yolları ve deniz yolları kullanımının hem daha ekonomik hem de daha sürdürülebilir olduğunu anlattı. 

 

Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek ve Balıkesir Milletvekili Mehmet Tüm’den gelen destek mesajları okundu. Orman Mühendisleri Odası Eski Genel Başkanı Salih Sönmezışık ve Karadağ Köylüsü Mustafa Önder daha şimdiden yol güzergahında yaşanmakta olan rant mücadelesine dikkatleri çektiler.
Katılımcıların soru ve katkılarıyla zenginleşen panelin sonunda bir bildirge hazırlandı. 

 

Hazırlanan bildirgede, Çanakkale Boğaz Köprüsü ve Bağlantı Otoyolları projesinin ulaştırma sorunlarını çözmekten çok uzak, bir rant projesi olduğu, doğaya, ekosisteme, tarım alanlarına, ormanlara zarar vereceği ve ranta yol açacağı vurgulandı.

Bildiride, yeni otoyollar yerine mevcut yolların iyileştirilmesi, demiryolu ve denizyolu ulaşımının geliştirilerek, entegre bir ulaştırma politikasının uygulanması gerektiği belirtildi.

 

“Kentte ve kırsal alanda yaşayan halkımızı, Geliboluluları, Lapsekilileri, Çanlıları, Yenicelileri; yöremizdeki tüm sivil toplum kuruluşlarını, meslek odalarını, siyasi partilerimizi bu plansız girişime karşı aklın sesi olmaya, projeyi her düzeyde tartışmaya, hükümeti ise kamuoyu ile bu hususları tartışmadan yola çıkmamaya, ihaleyi yapmamaya çağırıyoruz” denilen bildirge ile Hükumetin köprü ihalesini yapmaması istendi.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş