KALE’NİN REKORU DÜNYAYI KISKANDIRDI..!

Çanakkale’nin gururu Kale Grubu bünyesinde faaliyet gösteren Kale Arge tarafından yerli seyir füzesi Çakır için geliştirilen KTJ-1750 isimli turbojet motor, tüm alt sistemleriyle birlikte yapılan son testi sıfır hatayla tamamladı.
Dünya motor geliştirme tarihinde rekor kıran turbojet motoru bu hafta itibariyle teslim edilmeye hazır hale geldi…

KALE’NİN REKORU DÜNYAYI KISKANDIRDI..!
Yayınlama: 17.11.2022
2.272
A+
A-

Çanakkale’nin gururu Kale Grubu bünyesinde faaliyet gösteren Kale Arge tarafından yerli seyir füzesi Çakır için geliştirilen KTJ-1750 isimli turbojet motor, tüm alt sistemleriyle birlikte yapılan son testi sıfır hatayla tamamladı.

Dünya motor geliştirme tarihinde rekor kıran turbojet motoru bu hafta itibariyle teslim edilmeye hazır hale geldi…

 

Türkiye’nin önemli savunma sanayi şirketlerinden Kale Arge tarafından rekor sürede geliştirilen yeni yerli turbo jet motor önümüzdeki dönemde gemisavar ve seyir füzelerinde kullanılacak. Bu doğrultuda Atmaca ve SOM’da yer alacak KTJ-3200’ü ve de Çakır’da kullanılacak KTJ-1750’ün kendi sınıfında rekor kıran performansıyla ilgili işte detaylar…

 

YERLİ TURBO JET MOTOR KTJ-1750 1.5 YILDA TAMAMLANDI!

 

Seyir füzeleri, etrafında yer alan kanatlardan yardım alarak havada bir kuş gibi süzülerek gidebilen dinamik yapılı ve jet motorlu güdümlü bir füze sistemidir. Üretim teknolojisi ve kullanılacağı platforma göre ise klasik patlayıcı yük veya balistik/ nükleer başlık taşıyabilirler.

 

Ülkemizde de bu alanda en çok SOM ve aileye yeni katılan Çakır (seri üretim sonrası envantere alınacak) biliniyor. Bu gibi sistemler özellikle kullandığı akıllı beyin (yapay zeka destekli işlemcisi) sayesinde rakiplerinin bir adım önüne geçiyor.

 

BU HAFTA ROKETSAN’A TESLİM EDİLİYOR…

 

Örneğin, F-16 veya F-35 (gövde içerisinde taşıdığı) seyir füzesini ateşledikten sonra bu cihaz 200+ kilometre menzile sahip oluyor. Ardından tıpkı bir kamikaze gibi araziyi tarayarak kendine uygun güzergah oluşturuyor. Bu sayede mümkün olduğunca radarlara takılmadan ve hava savunma sistemlerine gözükmeden hedefine doğru ilerliyor.

 

Tabii SOM ve ÇAKIR, birbirinden oldukça farklı platformlar olarak kullanılacak. Zira SOM serisi jet uçaklardan ateşlenmek üzere tasarlandı. Hatta ilerleyen yıllarda MMU’larda gövde içerisinde taşınarak kullanılabilecek.

 

Çakır ise nispeten daha az menzile sahip olsa da günün sonunda aynı işi yapıyor. Üstelik SOM’dan farklı olarak Kızılelma, Aksungur ve Akıncı gibi SİTA-TİHA platformlarında ve de SİDA gibi deniz platformlarında kullanılabilecek. Akıncı ile yapılacak ilk atış testi ise şubat ayında gerçekleşecek.

 

DÜNYA MOTOR GELİŞTİRME TARİHİNDE BİR REKOR…

 

Konuyla ilgili olarak Kale Grubu Teknik Başkanı Osman Okyay tarafından yapılan açıklamada; “ÇAKIR Füzesi’nin motoru dediğimiz KTJ-1750’de de ilk motorumuzu bu hafta teslim ediyoruz. Bu, aslında Dünya motor geliştirme tarihinde çok rekor bir süre. 1.5 sene gibi bir süre içerisinde tüm testlerden geçmiş. Yani çalıştırdığımız ilk motorumuz, istediğimiz devre çıktı. Bu, motor  tarihinde çok çok az rastlanan bir şey. Mutlaka bir şey ters gider. Bizde o olmadı. Bunun arkasında bir 10 sene yatıyor.

 

ÇAKIR FÜZESİ OCAK’TA ATEŞLENECEK…

 

Bu sene içerisinde ilk 5 motorumuzu vereceğiz. Tabii haftaya ilk motoru sevk etmemizle beraber, motoru füzeye monte etme aşaması başlıyor. Roketsan ve Kale olarak hedefimiz, ÇAKIR Füzesi’ni Ocak ayında uçurmak. Ondan sonra da ÇAKIR Füzesi’nin ihtiyaç adetlerine göre biz motor tarafında üretimlerini destekleyeceğiz” ifadelerine yer verildi.

 

ÇAKIR SEYİR FÜZESİ ÖZELLİKLERİ…

 

Ataletsel ve Yeryüzü Referanslı Navigasyon Sistemi

Karıştırmaya Dayanıklı GNSS

Radar ve Barometrik Alimetre

Kızılötesi Görüntüleyici Arayıcı Başlık (IIR)

RF Arayıcı Başlık

Hibrit (IIR+RF) Arayıcı Başlık

 

ÇAKIR SEYİR FÜZESİ…

 

Özellikler                                                                 Çakır

Füze boyu                                                                3.3 m

Çap                                                                             275 mm

Ağırlık                                                                       275 kg

Menzil                                                                      150+ km

Harp başlığı ağırlığı                                              70 kg

Seyir Hızı                                                                 0.85 Mach

Uçuş motoru                                                           Turbo jet motor

Veribağı                                                                   Ağ tabanlı çift yönlü veri bağı

Harp başlığı tipi                                                     Yüksek patlayıcılı yarı delici parçacık etkili termobarik

Platformlar                                                             Sabit kanatlı hava araçları

Döner kanatlı hava araçları

SİHA ve SİDA

Taktik tekerlekli kara aracı

Su üstü platformlar

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş