ÖZEL İDAREDEN BİR GARİP İHALE..!

Mülkiyeti Çanakkale İl Özel İdaresine ait olan harabe halinde ki oteli borçlarıyla birlikte devir alarak milyonlarca lira harcayıp il turizmine kazandıran tanınmış işadamı, devlete duyduğu güvenin kurbanı oldu.

Kurum yetkilileri ile noter huzurunda sözleşme imzalayarak oteli 2035 yılına kadar kiralık olarak işletme hakkına sahip olan yatırımcı, açılış yapmaya hazırlanırken otel ihale ile satışa çıkarılınca hayatının şokunu yaşadı…

ÖZEL İDAREDEN BİR GARİP İHALE..!
Yayınlama: 20.01.2023
Düzenleme: 28.01.2023
15.997
A+
A-

Mülkiyeti Çanakkale İl Özel İdaresine ait olan harabe halinde ki oteli borçlarıyla birlikte devir alarak milyonlarca lira harcayıp il turizmine kazandıran tanınmış işadamı, devlete duyduğu güvenin kurbanı oldu.

Kurum yetkilileri ile noter huzurunda sözleşme imzalayarak oteli 2035 yılına kadar kiralık olarak işletme hakkına sahip olan yatırımcı, açılış yapmaya hazırlanırken otel ihale ile satışa çıkarılınca hayatının şokunu yaşadı…

ÇTSO, MAĞDUR İŞADAMINA SAHİP ÇIKTI…

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Selçuk Semizoğlu, Ocak ayı meclis toplantısında, son zamanlarda kamuda yapılan bazı hatalı uygulamalara dikkat çekmiş ve ÇTSO üyesi bir işadamı tarafından kiralanarak milyonluk yatırım yapılan devlete ait bir otelin kısa bir süre sonra satışa çıkarılmasına tepki göstermişti.

Semizoğlu’nun; “Madem satacaktınız neden kiraya verdiniz” diyerek sahip çıktığı işadamının, Çanakkale’nin tanınmış isimlerinden Eviş İnşaat’ın genç patronu Lokman Eviş olduğu ortaya çıktı. Devletimize güvendik yatırım yaptık, bu hatadan dönülerek mağduriyetimizin giderileceğine inanıyoruz diyerek mahkeme sürecinin tamamlanmasını bekleyen Eviş, bugüne kadar olumlu bir gelişme olmaması ve ihale tarihinin yaklaşması nedeniyle sessizliğini ilk kez Çanakkale Özel Haber’e bozdu.

DEVLETİN SÖZÜNE GÜVENDİ 2035 YILINA KADAR KİRACI OLDU…

Mülkiyeti Çanakkale İl Özel İdaresine ait olan Güzelyalı’da ki 7 bin 635 m2 arazi üzerine kurulu otel binası, farklı bir şirket tarafından uzun süreli kiralanmış ancak yıllardır işletilmeyerek kaderine terk edilmişti. Otel adeta harabeye dönerken, uzun süredir kuruma ödenmeyen kira borcu birikmişti.

Çanakkale’nin en güzel bölgesinde denize sıfır olan otelin yeniden kent turizmine kazandırılması için harekete geçen Lokman Eviş, otelin devredileceğini öğrenmesinin ardından Özel İdarenin kiracısı olmak için müracaatta bulundu. Yetkililer tarafından kendisine devir için hiçbir sıkıntı bulunmadığının beyan edildiğini söyleyen Lokman Eviş; “Resmi temaslarım sonrası bana otelin devri konusunda problem bulunmadığı ve kiracı olduğum sürece satışının söz konusu olmadığı güvencesini verildi. Eski kiracının birikmiş kira borcunu üstlenmem koşulu ile anlaşmaya vardık. 2022 yılının Haziran ayında devire ilişkin İl Encümen Meclisinden karar çıkarken Ağustos ayında mülki amir, kurum yöneticileri, meclis üyeleri ve ilgili daire müdürlerinin imzası bulunan devren kiralama sözleşmesini noter huzurunda imzaladık. Bu sözleşme ile oteli 2035 yılına kadar kiracı olarak işletmeye hak kazandım” dedi.

BUGÜNÜN DEĞERİYLE 30 MİLYON LİRA HARCADI…

Devir işleminin gerçekleşmesi ile birlikte hızla çalışmalara başlayan Eviş; “İlk olarak eski kiracının yaklaşık 400 bin lirayı bulan birikmiş kira borcunu peşin olarak ödedim. Otel ile birlikte kalan bazı ekipmanlar için ise eski kiracıya 7 milyon 500 bin lira ödeme yaptım. Hemen ardından ise harap haldeki otel binasının tadilatı için kolları sıvadım. İşe arazinin altyapısını yaparak başladık ve kanalizasyon ve doğalgaz hattını bağladık. İç ve dış cephesinden, kapı, pencere, yer döşemeleri, banyolar ve bir otel için akla gelen ne varsa baştan yenilendi. Tüm yataklar, mobilyalar ve diğer ihtiyaçlar sıfır alındı, havuzu yapıldı ve bahçe peyzaj tamamlanarak otelimiz hizmet vermeye hazır hale getirildi. Tüm bu emekler için bugünün değeriyle yaklaşık 25-30 milyon lira harcadım ve harcamaya devam ediyorum” şeklinde konuştu.

GENEL SEKTERER OLDUKTAN 5 DK. SONRA SATIŞ KARARI ALDI…

Ancak ne olduysa 2022 yılının sonuna gelindiğinde verilen sözler, imza atılan sözleşmeler unutuldu ve Güzelyalı Otel’inin satışı gündeme geldi. Ne ilginçtir ki tayini çıkan İl Özel İdaresi Genel Sekreterinin yerine asaleten atanan yeni genel sekreterin, saat 17.00’de oturduğu makamında alelacele imzaladığı ilk dosya otelin satış kararı oldu. Bu aceleci karar, siyasi bir baskı mı yoksa şahsi bir husumetin mi sonucu tartışmalarına neden olurken ardından toplanan İl Genel Meclisi oylanan satış kararını onayladı ve mülki idare tarafından da kabul edildi. Ancak meclisten 17’ye 16 bir oy farkla geçen satış kararı, meclis üyeleriyle kurum yöneticileri arasında görüş farklılığı mı var sorusunu gündeme getirdi. Mecliste AK Parti grubunun onay verdiği satış, siyasi karar iddialarını daha da güçlendirdi.

Benzer bir durum kısa bir süre önce kordon boyunda ki değerli arazi için yaşanmış, itirazlara rağmen ihale ile 52 milyon liraya satılan arsanın imar durumunu gösteren evrakta sıkıntı olduğu ortaya çıkmıştı. İhaleyi kazanan yatırımcı arsayı almaktan vazgeçerken mahkemenin yolunu tutmuş, İl Özel İdaresi ise bu hatanın bedelini milyonlarca lira kayıp ile ödemişti.

Alınan karar sonrası otelin bulunduğu tarla vasfında ki 7 bin 635 m2 arazinin, 26.01.2023 günü saat 13.00’de 61 milyon lira muhammen bedel ve 1 milyon 830 bin TL. geçici teminat ile kapalı teklif usulü ihale ile satılacağı ilan edildi.

ÖZEL İDARE İLE MAHKEMELİK OLDU…

Yapılan milyonlarca liralık masrafın ardından satış kararı ile şaşkına dönen Lokman Eviş, İl Encümen Meclisine dilekçe ile başvurarak bu hatadan dönülerek kararın iptal edilmesini talep etti. Ancak meclisin ihalenin iptali konusunda geri adım atmamasıyla ikinci bir şok yaşadı.

Sözleşmesi bulunduğunu hatırlatarak yaptığı büyük masraf karşısında mağdur edildiğini savunan Eviş, yaptığı ikili görüşmelerden de olumlu sonuç alamayınca yürütmeyi durdurma kararı çıkartmak için mahkemenin kapısını çaldı. Fakat ihale tarihine sayılı günler kalmasına rağmen halen mahkemeden de bir sonuç çıkmadı.

AHDE VEFAYA İNANIYORUM, DEVLETİME GÜVENİYORUM…

Tek suçum devletime güvenmek mi diyerek satış kararının iptal edilerek bu hatadan dönülmesini bekleyen Lokman Eviş; “Kiracılık sözleşmesine duyulan güvene istinaden bugünkü değeriyle yaklaşık 25-30 milyon lira harcayarak otelin kozmetiksel ve yapısal tüm eksiklerini giderdim, otelin içinde kalan malzemeleri satın aldım, iç tefrişat için tüm ürünleri yeniledim ve işletmeye hazır hale getirdim. Otelin eski sahibinden kalan borçları da peşinen ödedim. Tur operatörleriyle yaptığımız anlaşmalara istinaden müşterilerimizin rezervasyonlarını aldık. Açılışımızı yapıp konuklarımızı ağırlamaya hazırlanırken kiraladığımız otelin satışını üzülerek öğrendik. İdarenin ahde vefa ilkesi gereğince kira sözleşmesine bağlı kalmasını umuyoruz. Otelin satılması halinde yeni malikin, Özel İdare ile yapmış olduğumuz kiracılık anlaşması konusunda nasıl bir tavır takınacağı konusunda endişeliyiz. Sözleşmeye güvenerek yapmış olduğumuz masraflar ve emekler ortadayken otelin satılması ile ilgili kararın yeniden gözden geçirilmesini bekliyoruz” dedi.

Harap halde devraldığımız otel binasını yaptığımız yatırımla 5 yıldızlı konfora kavuşturduk diyen Eviş; “Sadece araziye değer değil, Çanakkale turizmine bir katma değer kazandırdık. Devletimize güvenerek çıktığımız bu yolda daima güvenmeye devam ediyor ve 26 Ocak tarihinde ihaleye çıkacak olan otel satışının iptal edilmesini umut ediyoruz” dedi.

YATIRIM KARARLARINI ASKIYA ALDI…

Çanakkale’ye 5 binin üzerinde daire kazandıran, farklı sektörlerde çok sayıda yatırımı bulunan, sportif ve sosyal faaliyetlere verdiği desteklerle tanınan ve defalarca vergi rekortmeni olarak devlete karşı vatandaşlık görevini en üstten yerine getiren Lokman Eviş, yaşadığı hayal kırıklığı karşısında Çanakkale için planladığı yeni yatırım ve hizmetleri yeniden gözden geçirmek zorunda kaldığını açıkladı.

Eviş, yaşadıkları mağduriyetin kendilerini maddi ve manevi anlamda son derece üzdüğünü ve çalışma motivasyonlarını olumsuz etkilediğini belirterek bazı yatırımları dondurduklarını bazıları için ise iptal kararı aldıklarını söyledi.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş