PANİK YOK, ÇÜNKÜ VİRÜS YOK..!

Dünyayı kasıp kavuran Korona Virüsü bugün Çanakkale’nin gündemine oturdu. Sağlık İl müdürünün basın toplantısında ki sözleri çarpıtıldı. Çanakkale’de virüs belirtisi taşıyan 9 kişi gözetim altında şeklinde haberler servis edildi. Müdürün açıklamaları ile tezat oluşturan bu haberler kısa sürede yayından kaldırıldı. Haberler kaldırıldı fakat özellikle sosyal medyada panik havası katlanarak arttı. Kısa sürede virüs var saklanıyor algısı oluştu. Ama tedirginliğe gerek yok, Çanakkale’de virüs yok…

PANİK YOK, ÇÜNKÜ VİRÜS YOK..!
Yayınlama: 05.03.2020
4.482
A+
A-

Dünyayı kasıp kavuran Korona Virüsü bugün Çanakkale’nin gündemine oturdu. Sağlık İl müdürünün basın toplantısında ki sözleri çarpıtıldı. Çanakkale’de virüs belirtisi taşıyan 9 kişi gözetim altında şeklinde haberler servis edildi. Müdürün açıklamaları ile tezat oluşturan bu haberler kısa sürede yayından kaldırıldı. Haberler kaldırıldı fakat özellikle sosyal medyada panik havası katlanarak arttı. Kısa sürede virüs var saklanıyor algısı oluştu. Tedirginliğe gerek yok Çanakkale’de virüs de yok virüslü hasta da yok…

 

Çanakkale İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Taşçı’nın uzman ekibiyle birlikte düzenlediği yıllık değerlendirme toplantısına, dünyada görülen ve insan sağlığını ciddi ölçüde tehdit eden ölümcül Korona Virüsüne ilişkin açıklamalar damga vurdu. Sağlık Bakanlığının talimatı ile 81 ilde tüm önlemlerin alındığının altını çizen Dr. Taşçı, Çanakkale’de de herhangi bir vaka bulunmadığını özellikle vurguladı.

Ama nasıl oduysa o sözler bazı medya kuruluşları tarafından yanlış aktarıldı ve “Korona virüsü Çanakkale’de, 9 kişi gözetim altında, virüs karantinası” gibi asılsız haberler hızla yayıldı. Sosyal meydanında devreye girmesiyle birlikte oluşan büyük panik Çanakkale’yi de aşıp Ankara’ya kadar ulaştı. Sağlık Bakanlığı ve Çanakkale Valiliğinin, Korona Virüsüne yakalanan bir hasta bulunmadığını ve bu yöndeki haberlerin doğruyu yansıtmadığı açıklamasının ardından yanıltıcı haberler yayından kaldırıldı.

Fakat bu defada kamuoyunda sanki virüs nedeniyle hastalananlar olduğu fakat gizlenmeye çalışıldığı gibi bir algı oluştu. Oysa Çanakkale İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Taşçı ve ekibi söz konusu toplantıda içimizi rahatlatan sadece şu açıklamalarda bulundu;

 

ÇANAKKALE’DE VİRÜSLE İLGİLİ OLUMSUZ BİR DURUM GÖZLENMEDİ…

“Bakanlık talimatıyla Çanakkale Havalimanında bir ekip görevlendirdik ve kontrollerimizi çok sıkı bir şekilde sürdürüyoruz. Endişelenecek bir şey yok. Halkımız rahat olsun. Şu ana dek ülkemizde bu virüs salgınına rastlanmamıştır. Bununla birlikte Çanakkale’de de salgınla ilgili olumsuz bir durum gözlenmedi. Bakanlığımızın vermiş olduğu talimat var. Şüpheli gördüğümüz her vakaya tedbirli yaklaşıyoruz. Bu yurtdışından gelen bir turist de olabiliyor, göçmen de olabiliyor. Halk sağlığı başkanlığımız açıkladı; Çanakkale’de de bu sebeple gerekli gördüğümüz 9 kişiye tahlil yaptık ama tahliller temiz çıktı.”

 

KARANTİNA YOK, GÖZLEMALTINDA TUTUYORUZ…

“Bir kişi var şuan gözlem altında tuttuğumuz; hastalığın gözlem süresi 14 gün. Tedbir açısından kendi evinde gözlem altında tutuluyor. Süresi dolduğunda gözlemden çıkartıcağız, onunda tahlillerinde sorun yok. Bu karantina değil, evinde yatan normal bir şahıs. Hergün ateşini ölçüp bize bildiriyor. Şu anda Çanakkale’de hiçbir sıkıntımız yok. Herkes rahat olsun. Domuz gribi nedeniyle aldığımız önlemler nedeniyle Sağlık Bakanlığımız tecrübe kazandı, Çanakkale’de görülmesi halinde gerekirse Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesinde karantina bölümü oluştururuz. Vatandaşlarımız içlerini ferah tutsunlar. Bizler, İl Sağlık Müdürlüğü olarak gerekli tüm önlemleri aldık ve almaya da devam ediyoruz.”

 

DÜZENSİZ GÖÇMENLER TEK TEK KONTROL EDİLİYOR…

“Çanakkale’ye gelen tüm düzensiz göçmenler, ilimize giriş yapmadan kontrol ediliyor. Tüm geçiş noktalarında her biri tek tek sağlık kontrolünden geçiriliyor. Ama şu ana kadar hiçbir düzensiz göçmende Korona Virüsü şüphesine rastlanmadı. Bu yönde de tedbir oldukça sıkı bir şekilde işlemeye devam ediyor.”

 

SIK SIK ELLERİNİNZİ BOL SABUNLA YIKAYIN…

“Bizler, salgın ve diğer tüm hastalıkların önleyicisi olarak özellikle kişisel anlamda temizliğe dikkat edilmesi gerektiğini sürekli vurguluyoruz. Sık sık el yıkamak oldukça önemli bu noktada. Çok bir şey de istemiyoruz; sadece sabun kullanmak, sabunlu temizlik yapmak dahi yeterli. Zaten Korona Virüsü ile ilgili dünya üzerine şu ana dek görülen çoğu ölüm bağışıklık sistemi düşük, hasta ve yaşlı bireylerde görülüyor. Bağışıklık sistemimizi korumak ve kişisel temizliğe dikkat etmek, virüsle mücadelenin en etkin yolu. Eller en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla yıkanmalı, sabun ve suyun olmadığı durumlarda alkol bazlı el antiseptiği kullanılmalıdır. Antiseptik veya antibakteriyel içeren sabun kullanmaya gerek yoktur, normal sabun yeterlidir.

Bugün için ülkemizde sağlıklı kişilerin maske kullanmasına gerek yoktur. Herhangi bir viral solunum yolu enfeksiyonu geçirmekte olan kişinin öksürme veya hapşırma sırasında burun ve ağzını tek kullanımlık kağıt mendil ile örtmesi, kağıt mendilin bulunmadığı durumlarda ise dirsek içini kullanması, mümkünse kalabalık yerlere girmemesi, eğer girmek zorunda kalınıyorsa ağız ve burnunu kapatması, mümkünse tıbbi maske kullanması önerilmektedir”

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş