ZOR GÜNÜMÜZDE DE DENETİM İSTİYORUZ!

Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, sera ürünlerindeki artış nedeniyle pazarlarda yapılan denetimlere sitem etti. Antalya bölgesinde yaşanan hortum felaketinden dolayı sebze fiyatlarının artığına dikkat çeken Kaya, “ Domates, patates, soğan 50 kuruşken kimse denetim yapmıyor. Ürün tarlada kaldığında kimse çiftçinin halini sormuyor” dedi.

ZOR GÜNÜMÜZDE DE DENETİM İSTİYORUZ!
Yayınlama: 11.02.2019
11.923
A+
A-

Pazar yerlerindeki esnafların son günlerde Maliye, Ticaret ve Sanayi İl Müdürlüğü ekipleri tarafından denetliğine dikkat çeken Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya denetimlerden şikayetçi olmadıklarını ancak ürünler pahalıyken denetim yapılırken, ürünler zararına satılırken esnafın üreticinin kimsenin aklına gelmemesine sitem etti.

 

 

DENETİMDEN ŞİKAYETÇİ DEĞİLİZ, SONUNA KADAR DENETLESİLER

 

Pazar yerlerinde adaletsizlik varsa, çok düşük fiyata aldıkları malları çok yüksek fiyata satanlar varsa bunlar sonuna kadar denetlensin diyen Kaya, “ Yapılan denetimlerde böyle bir durumla karşılaşılıyorsa uyarıya gerek kalmaksızın direk ceza verilsin. Kimse krizi fırsata çevirmesin. Ben esnafların ve üreticilerin denetlenmesini sonuna kadar destekliyorum. Niyeti kötü olanlar hak ettikleri cezayı alsınlar, ama domates 50 kuruştan satılırken neredeydiniz diye de sormadan edemiyorum. 50 kuruştan soğan patates satarken, arkadaş soğan 50 kuruş siz bundan nasıl para kazanıyorsunuz? Zarar ediyorsunuz? niye demediler. Bu konuda da haklı olarak eleştirilerimiz var. Üreticilerimiz Pazar esnaflarımız çok sıkıntılı günler yaşadı. O gün kimse onların yanında olmadı. İlgili kurumlar keşke o günde pazarda denetim yapsalardı” şeklinde konuştu.

 

OLAĞANÜSTÜ BİR DURUM VARDI, FİYATLAR ONDAN ARTTI

 

Fiyat artışlarının Akdeniz bölgesindeki seraların doğal afetlerden zarar görmesinden kaynaklığını hatırlatan Kaya, “Seralar zarar görünce fiyatlar anormal şekilde arttı. Geçen yıl ürünü para etmeyen bazı üreticiler ise ekim yapmadı, bu da fiyatların artmasına vesile oldu.  Bazı fırsatçılarda fiyatların tavan yapmasında etkili bir rol oynadı. Bu yüksek fiyatlar otomatik olarak denetim mekanizmasına gerek kalmadan belli bir sürede düşecek yerine oturacaktır ve oturmuştur da. Bugün baktığımızda özellikle sera sebze fiyatları olması gerektiği gibi yine makul düzeye de gelmiştir” dedi.

 

ASIL SIKINTI ÜRETİM DURURSA BAŞLAR

En önemli konunun üreticiyi küstürmemek olduğuna dikkat çeken Kaya, “Üretim devam etmeli. Üretim devam ederse fiyatlar herkesin istediği ve beklediği noktaya ulaşır. Üretici küser ve üretimi bırakırsa fiyat artışları devam eder ve sıkıntılı günler asıl o zaman başlar. Sıkıntısız günler yaşamak için üretim teşvik edilmeli. Üretim olmazsa ne denetim yapılırsa yapılsın hiçbir şekilde fiyatlar düşmez. Biz üreterek fiyatları düşürebiliriz” şeklinde konuştu

 

KONFEKSİYONDA ADALET VARDA TARIMDA MI YOK

 

2 bin liraya satılan bir ceketin fiyatının 6 ay sonra 200 liraya kadar düştüğünü hatırlatan Kaya, “Buradaki adaletsizliğin önüne neden geçilmiyor. Ceket fiyatlarında adalet varda, pazar yerindeki domates, soğan, patates fiyatlarında mı adaletsizlik var. Ülkemizde serbest piyasa ekonomisi var. Serbest piyasa ekonomisi konfeksiyonda, mobilyada ve buna benzer birçok sektörde geçerli de sadece tarım ürünlerinde mi geçerli değil? Bu denetimler sadece pazarlarda değil bütün sektörlerde yapılmalı” dedi.      

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş