İHMAL Mİ VAR..!

Üç gencin hayatına mal olan Menderes Çayı faciasının ardından geriye sadece gözü yaşlı analar, yüreği yanan babalar, kardeş acısı yaşayan evlatlar değil aynı zamanda cevap bekleyen sayısız sorular kaldı. Şimdi bir yandan kayıp olan genç diğer yandan ise o sorulara cevap aranıyor…

İHMAL Mİ VAR..!
Yayınlama: 07.02.2019
7.294
A+
A-

Üç gencin hayatına mal olan Menderes Çayı faciasının ardından geriye sadece gözü yaşlı analar, yüreği yanan babalar, kardeş acısı yaşayan evlatlar değil aynı zamanda cevap bekleyen sayısız sorular kaldı. Şimdi bir yandan kayıp olan genç diğer yandan ise o sorulara cevap aranıyor…  

 

Ezine ilçesinden geçen Menderes Çayı üzerinde ki Akköy geçidini kullanan otomobil, yükselen suların etkisiyle akıntıya kapılarak kaybolmuş, içinde bulundukları bildirilen 16 yaşlarında ki 4 gencin bulunması için adeta seferberlik başlatılmıştı. O gençlerden 3’ünün cansız bedeni aramaların ancak üçüncü gününde o araç içinde bulunmuştu. Halen ulaşılamayan 4. gencin aranmasına ise devam ediliyor.

 

ZAMANLA YARIŞILIRKEN O CİHAZ NEDEN GEÇ GELDİ..?

 

Tüm Türkiye’ye büyük acı yaşatan o gençler gözyaşları arasında toprağa verildi. Ancak arkalarında üzerini hiçbir torağın örtemeyeceği sorular bıraktılar. Nedenler, niçinler, nasıllar ve niyeler arasında en çok sorulan ve sorgulananlardan biri, kayıp aracı ve dolayısıyla içinde ki çocukları bulan cihazın neden hemen kritik olan ilk gün, ilk dakikalarda değil de üçüncü gün getirilerek kullanıldığı. Yüzey taraması yaparak aracı bulan Çanakkale 18 Mart Üniversitesi’ne ait söz konusu metal detektörü, Cumartesi ve Pazar’ın ardından ancak Pazartesi günü bölgeye getirilerek kullanılmış ve yaklaşık bir saat kısa bir süre içersinde ise su altında ki aracı tespit etmişti. Umutları tüketen ve acıları katlayan kaybedilmiş zaman tepkiye yol açmış, ÇOMÜ hafta sonu tatil keyfini yarıda kesemediği için mi geç kaldı yorumlarına hedef olmuştu.

 

KAPATILMAYAN O GEÇİTTE İHMAL VAR MI..?

 

Akıllarda ki o sorulardan beklide en önemli ve ciddi olanı ise hiç şüphesiz “İHMAL” var mı? Bu soruyu ilk olarak bölgeyi ziyaret ederek çalışmaları yerinde inceleyen ve acılı aileleri teselli eden Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan dile getirmişti. Bölgeyi iyi bildiğini ifade eden Gökhan, Akköy geçemeği olarak bilinen köprü giriş ve çıkışının kış aylarında her zaman büyük risk taşıdığını söyleyerek ihmal iddiasını gündeme taşımıştı. Yağışların yoğun olduğu dönemlerde Bayramiç Barajından akan güçlü suyun da etkisi ile geçidin kullanılamayacağını vurgulayan Başkan Gökhan, geçit girişinin kış aylarında ve özellikle yağışın yoğun olduğu dönemlerde kapatılarak önlem alınması gerektiğinin altını çizdi ve “ihmal var” iddiasında bulundu.

 

UZMAN GÖZÜYLE YAŞANANLAR..!

 

Aynı ihmal iddiası ve çok daha fazlası, Trafik ve Yol Güvenliği Araştırma Derneği üyesi Aşır Altınöz tarafından da tekrarlandı. “Trafik ve Sürücü Güvenliği Eğitimi” kitabının da yazarı olan Altınöz, Ezine ilçesinde yaşanan faciayı ve sorumluluk konusunu deneyimli gazeteci Ahmet Ertan’a anlattı.

 

BİZİM ÜLKEMİZDE YAŞAMI KUTSAYAN YOK..!

 

Sorumluluk hem ailede hem de denetimlerin yetersiz olması dolayısı ile valiliktedir diyen Aşır Altınöz; “Yoksa 200 kişi kurtarma çalışmalarına katılıyor diyerek olay geçiştirilemez. Bizim ülkemizde yaşamı kutsayan yok. Belediyeler cenaze hizmetinde yarışıyor. Şoförler Odası ise cenaze nakil araçlarına yatırım yapıyor. Sorumsuz sorumlular ise taziye yayınlıyor. Eğitim ve denetim eksik. Çocuklara Allahtan rahmet, acılı ailelere sabır diliyorum” dedi.

 

ARACI ÇAYA BİLEREK Mİ SÜRDÜLER..?

 

Trafik Güvenliği Eğitimi Kitabı yazarı olarak yaşanan acının analizini yapan Aşır Altınöz; “Konu acemi sürücüler konusudur. Acemi sürücülerde tecrübe eksiktir. Coşku ve heyecan yaşamak isterler, hız yaparlar. Bu çocuklar dereye muhtemel ki heyecan yaşamak için sürdüler ve bu arada paniklediler. İlk tehlikede amaçları canlarını kurtarmak değil aracı kurtarmak derdine düştüler. Bir arkadaşı aracın üzerine çıkardılar ve telefon ile yardım istediler. Araçtan çıkıp canlarını kurtarmayı düşünmediler ve bu kararda çok geç kaldılar” dedi.

 

KİMLER SORUMLULUK TAŞIYOR..?

 

Altınöz, yaşanan durumun tespitini de yaparak şöyle dedi; “Aracı aileden izinsiz aldılar veya izinli almış olsunlar. Bir arkadaş var iken 2 arkadaş daha aldılar. Tek amaçları coşku ve heyecan yaşamaktı. Jandarma denetimi veya bir ihbar olmadığı için olay yerine kadar yakalanmadan geldiler. Acemi sürücü, yanında bulunan her bir genç arkadaşı için kaza riski %100 artmaktadır. 3 genç yolcu için bu risk %300 dür. Bu bilimsel veridir ve bilimsel veriler asla yanılmaz. Jandarma trafik güvenliği eğitimi ve denetimi yetersizdir. Bu nedenle Çanakkale Valiliği ve İçişleri Bakanlığı sorumludur. Aile de aracın çocuklara tahsisi konusunda sorumludur. İster bilerek veya bilmeden bu aracın çocukların kontrolüne verilmesi doğru değildir.”

 

ARAÇ SUYA DÜŞERSE NELER YAPILMALI..!

 

Son olarak araç ile suya düşülmesi halinde ne yapılması gerektiğine ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulunan Aşır Altınöz; “Bunun eğitimini almadıysanız vay halinize. Araç ile suya düşme anından sonra 5-10 dakikanız var. Panik yapmayacaksın, araç yüzer haldedir. Lastik ve içerdeki hava basıncı ile 5-10 dakika yüzer durumdadır. Motor yönüne doğru batacaktır. Otomatik camlar açılır, akü birden boşalmaz. Camları indirin, kapılar basınç dan dolayı açılmaz. Camdan dışarı çıkın. Varsa önce çocukları tahliye edin. Basınç dengelendiğinde kapılar açılır. Suyun derinliğine göre yüzme bilmek hayati önem taşır. Yüksek akıntıda yapılacak pek bir şey yoktur. Akıntıya kapılmadan tahliye en akılcı yoldur. Bu olayda panik ile akıntıya kapılma önlenememiştir” şeklinde konuştu.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş