Merhabalar…
Sizi bilmiyorum ama ben mesela kitabın kendisini, kağıdı ve kalemi çok sevenlerdenim. O nedenledir ki, sesli kitaplara, akıllı telefonlara not almalara asla alışamadım. İlla ki yazmam lazım, illa ki o kitabı elime almam lazım… Denedim aslında sesli kitapları dinlemeyi, ama bir yerde oturup dinlemem gerekti odaklanmam için. Onun yerine ben de kitabın kendisini okumayı tercih ettim. Sadece arabada gidip gelirken belli radyo programlarını dinliyordum. Ama sonra podcast ile tanıştım ve dinlemeyi denedim. Hatta internette yeni başlayanlar için podcast önerileri buldum ilk başta ve o şekilde başladım. Spor yaparken, arabada gidip gelirken podcast’ler takip etmeye başladım. Sonra size de bu podcastler hakkında yazmak istedim…
Podcast’te bulunan cast ifadesi, canlı yayın anlamını taşıyan “broadcast” sözcüğüne vurgu yaparken, pod ifadesi ise ilk etapta iPod’lar aracılığıyla dinlenmek için tasarlandığından, iPod’ları ifade ediyor. Podcast kelimesi, iPod üzerinden yayınlanan ses dosyalarını ifade etmek için kullanılsa da, günümüzde daha geniş bir anlama sahip. Podcast, internet üzerinden yayınlanan ses veya video dosyalarından oluşan bir program.
Sesli bloglar olarak adlandırılan Podcast’lerin her bölümünde, farklı konular ele alınır. Bu kayıtlar, yayıncılar tarafından kaydedilerek ilgili platformlara yükleniyor ve dinleyenlerin erişimine açılıyor. Çok sayıda podcast mevcut. Dilediğiniz, ilgilendiğiniz konuya ilişkin çok sayıda podcast bulabilirsiniz.
Podcast ve radyo birbirine çok benzese de, aralarında birçok fark var. Öncelikle, radyo yayınları, belirli bir zamanda ve belirli bir frekans üzerinden yayınlanıyor ve dinleyicilerin bu zaman ve frekansı takip etmeleri gerekiyor. Podcast’ler ise, internet üzerinden yayınlanan ses veya video dosyaları. Dinleyiciler istedikleri zaman ve istedikleri yerde dinleyebiliyorlar. Podcast’ler, genellikle bir konu üzerine yoğunlaşıyor ve belirli bir sıraya göre yayınlanıyor. Son yıllarda, podcast’lerin popülaritesi hızla artmış ve giderek daha fazla insan tarafından dinlenmeye başlanmıştır. Bu artışın birçok nedeni vardır. Bunun başında az önce de belirttiğim gibi internet üzerinden, istenilen zamanda dinlenebilir olması geliyor. Ayrıca, podcast’ler birçok farklı konuda mevcut ve dinleyicilere çok sayıda seçenek sunuyor. Genellikle ücretsiz ve dinleyicilerin istedikleri zaman dinleyebilecekleri bir kaynak olarak kullanılıyor. Böylece podcast’ler popüler bir mecra haline gelmiş durumda ve giderek daha fazla insan tarafından dinlenmekte.
Podcast Dinlemek Ne İşe Yarar?
Podcast dinlemek; okumaya vaktiniz olmadığı birçok konuyu sesli olarak dinlemenizi sağlayarak, araba kullanırken, çalışırken veya herhangi bir işle uğraşırken son derece keyifli bir etkinlik haline gelebilir. Hatta bazı konularda bilgi edinmek için de podcast dinleyebilirsiniz. Modern bir radyo olarak nitelendirilen podcast’ler, indirilme özelliği ile de internetsiz bir şekilde erişilebilir durumda.
Çocuklar için Podcast
Eğitici podcast’ler, çocukların pratik ve faydalı içeriklerden, herhangi bir ekran olmadan faydalanmalarını sağlar. Çocuklarla iletişim kurmanın eğitici ve eğlenceli yollarından biridir. Çocukların yeni bilgi ve beceriler öğrenmesi destekleyen podcast’ler eğlenceli hikayelerle beraber çocuklara hayal kurdurarak meraklarını harekete geçirir ve yaratıcılık konusunda onlara ilham verir. Kelime hazinesi, dil becerileri ve okur yazarlık becerilerini geliştirir.
Çocuklar için Podcast Önerileri
Evrendeki tüm olaylar, uzay, doğa, tüm canlılar ve bilim hakkında eğlenceli bir anlatımla sunulan her türlü içeriğe ulaşabilirsiniz.
Güvenli, doğru ve eğlenceli bilgilerle oluşturulan içerikleri Spotify, Google Podcasts, Apple Podcasts ve Soundcloud uygulamalarıyla sesli yayınlarına ulaşabilirsiniz.
Nezaket gibi önemli konuları araştırarak, sabır ve cömertlik konularını her bölümde işler ve hikayeleri İngilizce ana dilinde anlatır.
Çocuklar için rahatlatıcı, orijinal İngilizce ana dili ile anlatılan kısa hikayeler içerir. Her bölüm bir meditasyonla başlar ve olumlu bir mesaj içerir. Yatma vakti, uyku veya dinlenme zamanları için ideal.
İngilizce öğrenimi destekleyen podcast’ler.
Çocuklarla ülkeleri ve farklı kültürleri, dünyanın tüm harikalarını hikaye anlatarak sohbet ediyor.
Bilim ya da tarihle ilgili konuları ele alıyor.
(Kaynak: https://abdulkadirozbek.com.tr/)
Ebru MUTLU ÖZDAMAR
Okul Öncesi Eğitimcisi